Yakın zamanda artış gösteren İHA tehditlerine karşı Rusya mevcut ve yeni sistemlerin entegre edildiği bir konsept üzerinde çalışıyor
Rosoboronexport IDEX 2021’de “Entegre İHA Karşı Tedbirlerine Yeni Bir Yaklaşım” başlıklı sunumunda bir dizi sistemi tanıttı. Şirket, farklı sınıflarda Elektronik Harp ve Hava Savunma Sistemleri ile hızla önem kazanmaya başlayan İHA Karşı Tedbirleri alanında masaya yeni çözümler sunmayı hedefliyor.
Bu tanıtılan sistemler Rosoboronexport’un tanımına göre “Hard-kill” ve “Soft-kill” olarak ikiye ayrılıyor. Hard-kill olarak tanımladığı sistemler hedefi çarpma/patlama ile imha edecek alçak irtifa hava savunma sistemleri iken Soft-kill sistemleri farklı boyutlardaki karıştırıcılar olarak sıralanabilir.
Hard-kill
Rusya bu kategoride Pantsir-S1M, 9K333 Verba, Tor ve Igla-S alçak irtifa hava savunma sistemlerini sunuyor. Pantsir-S1M yakın zamanda Pantsir-S1 sistemlerinin SİHA’lara karşı zaafları olduğunun ortaya çıkmasından sonra Rusya’nın bu zaafları giderme çabası olarak nitelendirilebilir. Yapılan testlerde güncellenen sistemin DJI Phantom boyutunda bir İHA’ya dahi kilitlenebildiğine değinilmişti. Önceki sürüm gibi top-füze mimarisine sahip sistemin azami önleme menzili 30 km, irtifası 18 km olarak açıklanmıştır.

Tor hava savunma sistemi ise Pantsir ile benzer bir hedef listesine sahiptir. Ancak füzeler dikey olarak atılmaktadır, 8 ila 16 (Tor M2) füze aynı anda taşınabilmektedir. Sistem, sert manevra yapan havadan karaya mühimmatlar ve çeşitli hava araçlarına angaje olabilmektedir.

Verba ve Igla-S omuzdan atılabilir hava savunma füzeleri ise daha çok “son çare” olarak tanımlanıyor. Azami 6 km menzil ve 3.5 km irtifaya sahip olan füzeler tek er veya Gibka-S hava savunma sistemi tarafından kullanılabilmektedir.

Soft-Kill
Soft-Kill kategorisinde ise Pishchal ve Repellent-Patrol elektronik karıştırma sistemleri yer alıyor. Pishchal piyade kullanımına sunulan, tripod veya ayaküstü kullanılabilen portatif bir sistemdir. İHA ve kontrol birimi arasındaki bağlantıyı bastırarak navigasyon ve iletişimi kesmeyi amaçlayan sistem, 3.5 kg ağırlığı ve 2 km önleme menziliyle piyade gibi taşıma kapasitesi sınırlı birimler için bir çözüm olarak görülebilir.

Repellent-Patrol ise araca monteli bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Daha büyük olması itibariyle daha fazla alt sistem barındıran Repellent-Patrol karıştırmaya ek olarak İHA ile kontrol birimleri arasındaki bağlantıların teşhisi ve İHA’ların tespit/takibi gibi kabiliyetlere de sahiptir. Karıştırma menzili ise 20 km olarak açıklanmıştır. 2. Karabağ Savaşı’nda bu sistemlerin Ermenistan tarafından kullanıldığı ve S/İHA’lara karşı başarı sağlayamadığı konusunda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın kendisi tarafından ortaya atılan iddialar vardır.


Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.