Military Industrial Company’den bir yetkiliye göre, Rus yapımı Boomerang zırhlı muharebe araçları (ZMA) yabancı menşeili muharebe modüllerini kullanabilecek.
Military Industrial Company’den yapılan açıklamaya göre, “Boomerang şasisini yabancı yapım muharebe modülleri ile donatmayı düşünüyoruz ve bununla ilgili bir sorun görmüyoruz. Uzmanlarımızın yabancı modül arayışları devam etmekte.” ifadeleri kullanıldı. Söz konusu açıklamanın, BAE’nin Abu Dabi kentinde düzenlenecek olan IDEX 2021 uluslararası savunma fuarı öncesinde söylenmesi ise dikkat çekti.
Boomerang ZMA
Boomerang 8×8 zırhlı muharebe aracı, Rus Military Industrial Company (VPK) tarafından iki konfigürasyonda geliştirildi. Geliştirilen konfigürasyonlar, 25 tonluk K-17 zırhlı muharebe aracı ve 22 tonluk K-16 amfibi zırhlı personel taşıyıcı olarak bilinmektedir. BTR80 gibi muharebe araçlarının yerini alması planlanan Boomerang, gelişmiş özelliklere sahip. Geliştirilen zırhlı muharebe aracı yeni bir şasiye, daha fazla yerden yüksekliğe, yeni zırha ve yeni silah sistemlerine sahip.
800 km’lik bir menzile sahip olan Boomerang ZMA, Yaroslavl Motor Fabrikası tarafından geliştirilen 750 BG dijital kontrollü dizel motorla donatıldı. Otomatik şanzımana bağlanan zırhlı muharebe aracı, saatte 100 km düz yol hızına ve engebeli arazide ise saatte 50 km hıza sahip. Amfibi operasyonlar için de kullanılabilen Boomerang, saatte 10 km hızla yüzebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Komutan, nişancı ve sürücü olmak üzere üç adet mürettebata ihtiyaç duyan araç, muharebe yükleriyle birlikte sekiz adet personel taşıyabilmektedir. BTR 80’de kullanılan yandan erişilebilen kapıların aksine, NATO ve BMP tipi Rus Zırhlı Personel Taşıyıcılarına benzer arka erişim rampası kullanıyor. Üst kısımdan da girilebilen araç, çelik ve kompozit zırh birleşmesinden oluşan pasif zırh sistemlerine sahip.
Araçta bulunan lazer dedektörler ve çok bantlı (multispektral) duman tahliye cihazları ise bir tür ‘yumuşak’ aktif koruma sağlayarak, aracın duman örtüsünün altında manevra yapmasını sağlamaktadır. Ek olarak, mürettebata 360 derecelik görüş sağlayan birden fazla video kameraya sahip olan zırhlı muharebe aracı 30 mm otomatik top ve eş eksenli tüfek (7,62 mm) ile donatılmıştır. “Kornet” tanksavar füzelerine de sahip olan Boomerang, tehditleri tespit etmek için radar sistemleri kullanmaktadır.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Rusya, Kurganets-25 zırhlı araçlarının kabul testlerini 2022’de tamamlayacak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı