Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Türk boğazları askeri gemilere kapatıldı ancak sivil gemiler de orduların hareketleri ve lojistiği için önemli bir kaynaktır.
İstanbul boğazında gemi fotoğrafçılığı yapan Yörük Işık’a göre Rus bayraklı Roro Sparta II gemisi askeri bir kargo ile 20 Ağustosta Suriye’nin Tarsus limanından kalkarak, 24-25 Ağustosta Türk boğazlarından geçip Karadeniz’e çıktı. Sosyal medyada açık kaynak istihbaratı üzerine paylaşımlar yapan HI Sutton isimli hesap ise geminin yükünün S-300 SAM bataryası olduğunu iddia etti.
Bu bağlamda paylaşımda “Rusya, Suriye’nin kuzeybatısındaki Masyaf’tan Tartus’taki Suriye üssü üzerinden Novorossiysk’e bir S-300 taşıdı. Rusya’nın Suriye’den Ukrayna’ya askeri varlıklarını elden çıkardığına dair nadir kanıtlar.” ifadeleri yer aldı.
.@USTreasury designated [UKRAINE-EO13685], @mod_russia owned Oboronlogistika's, civilian crewed Russian flag roro Sparta II transited Bosphorus towards Med en route from #Tartus #Syria to Novorossiysk carrying military cargo. @egetulca pic.twitter.com/fsGlSfz4i8
— Yörük Işık (@YorukIsik) August 27, 2022
Gemi, ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) yaptırım listesine özel olarak eklenmişti. Gemi aslında Rusya Savunma Bakanlığı anlamına gelen Oboronlogistika’ya ait. Sivil personel tarafından idame edilen geminin genellikle askeri yük taşıdığı biliniyor.
Russia is transferring an S-300 from Syria to the Black Sea
Russia moved an S-300 from Masyaf in northwestern Syria to Novorossiysk via its Syrian base in Tartous. Rare evidence of Russia divesting military assets from Syria to Ukraine.
— Samuel Ramani (@SamRamani2) August 26, 2022
Rusya, Ukrayna ile yaşanan çatışmaların öncesinde Türk boğazlarını kullanarak Ropucha ve Alligator sınıfı çıkartma gemilerini kullanarak Karadeniz’deki limanlar üzerinden askeri yükleri Suriye’nin Tarsus limanında taşımaktaydı. Bu kapsamda Rus birliklerine lojistik destek bu yolla sağlanmaktaydı.
Ancak Ukrayna-Rusya savaşının ardından Türkiye savaş durumundaki ülkelere ve yabancı askeri gemilere boğazları kapattığını duyurmuştu. Bir süre Tarsus’taki birimlere sevkiyat gerçekleştirilememişti. Bu yüzden sevkiyatlara sivil gemiler üzerinden devam etmeye başlandı.
1)This vessel regularly carries aviation jet fuel to Russian Armed Forces in Syria.
2)This vessel is de facto Russian Navy auxiliary.
3)This vessel should not transit the Turkish Straits. 4)Simply preventing the transit of this vessel will cripple Russia's campaign in Syria. pic.twitter.com/fAvSmXMJMl— Yörük Işık (@YorukIsik) August 25, 2022
Her ne kadar Türk boğazları askeri gemilere kapalı olsa da sivil gemiler üzerinden askeri yükler ve jet yakıtı taşımacılığı devam etmekte. Türkiye bu konuda herhangi bir engelleme yapmış değil ancak bu savaşın gidişatı konusunda önemli bir nokta. Orduları hareket ettiren şey paletler ve ayaklar değil yakıt ve yiyecektir yani lojistiktir.
İlgili Olarak

Psikoloji öğrencisi. Deniz sistemleri meraklısı. İstanbul boğazında savaş gemisi fotoğrafçısı.