TÜBİTAK SAGE’nin sürekli döngülü detonasyon motoru (SDDM) başarılı bir ateşleme gerçekleştirmişti. Haziran 2022’de Mekatronik Mühendisleri Derneği’nin organize ettiği Havacılık ve Uzay Teknolojileri Konferansında konuşmacı olarak yer alan TÜBİTAK SAGE Enerjik Sistemler Grup Koordinatörü Dr. Bülent SÜMER, ateşlemenin 10 saniye sürdüğünü ifade etmişti. Uzay araştırma programlarında da kullanımı mümkün olan SDDM, kamuoyunun ilgisini alternatif kullanım potansiyelleriyle çekmişti.
Defence Turk, Dr. Bülent SÜMER ile TÜBİTAK SAGE’nin sürekli döngülü detonasyon motoru çalışmalarına dair bir söyleşi gerçekleştirdi. SDDM’nin ne olup ne olmadığına dair detayların mevcut ve potansiyel kullanım alanlarıyla açıklandığı söyleşi Defence Turk Dergisinin 12. sayısında yer alacak.
Söyleşiden bir kesit…
Defence Turk: TÜBİTAK SAGE’yi SDDM konusunda çalışmaya iten faktörler neler? Yerli bir SDDM Türkiye’nin hangi ihtiyaçlarına karşılık verecek?
Bülent SÜMER: …Yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi ve ABD, Çin, Rusya gibi itki sistemlerinde ileri seviyedeki ülkelerin teknolojilerini takip etmek ve teknoloji yarışında öne geçmek adına birçok proje yapmaktayız. SDDM sunmuş olduğu yüksek verimlilik değerleri ile geleceğin itki teknolojisi olarak nitelendirilmekte ve Türkiye olarak biz de bu yarışta yerimizi almak istedik. Bu kapsamda SDDM motoru geliştirilmesi hedefimizi gerçekleştirmek için gerekli çalışmaları sürdürmekteyiz. SDDM motorunun gelecekte yüksek verimli, uzun menzilli, maliyet etkin füze sistemlerinde kullanılmasını hedeflemekteyiz. Bilgi birikiminin artması ile insansız hava araçlarından atılabilen füze sistemleri ve uzay itki sistemlerinde kullanılmak üzere farklı boyutlarda SDDM motorları geliştirilmesi ile Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamayı planlıyoruz.
Söyleşinin tam hali Defence Turk Dergisinin 12. sayısında!
uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı, defenceturk.net te araştırmacısı.