Rusya, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini açıkladı
10 Kasım 2020’de Azerbaycan ve Ermenistan arasında süren çatışmaların sona erdiği aktarılmıştı. Dağlık Karabağ’da işgalci konumunda olan Ermenistan’ın Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Dağlık Karabağ’da Ermenistan’ın yenilgiyi kabul ettiğini ifade eden anlaşmanın imzalandığı duyurulmuştu. Bu gelişme üzerine Paşinyan’ın istifası talebiyle ülkede haftalardır protesto gösterileri düzenleniyor. Ordunun başbakandan istifasını isteyen bildiriyi yayımlamasından önce Paşinyan’la Genelkurmay arasında ‘İskender füzesi” krizi yaşanmıştı.
Paşinyan, 24 Şubat 2021’de 1in.am haber portalına verdiği mülakatta, eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Dağlık Karabağ savaşında Rus İskender füzelerinin neden kullanılmadığıyla ilgili eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, “Sorduğu sorunun cevabını bilmeli ve cevabını bildiği soruları sormalı. İskender füzelerinin neden patlamadığını ya da yüzde 10’unun patladığını söyleyebilir mi?” dedi. Paşinyan, verdiği mülakatta İskender balistik füze sistemlerinin 80’lerin teknolojisi olduğunu hatırlattı.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından 25 Şubat 2021’de konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada Dağlık Karabağ Savaşında Iskender-M balistik füzelerinin kullanılmadığını aktarıldı. Açıklamada, Paşinyan’ın kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği iddia edildi. Ayrıca Iskender-M (SS-26) balistik füzelerinin tamamının depolardan hiç çıkarılmadığı / kullanılmadığı açıklaması ifade edildi.

Rusya, 2016 yılındaki Nisan çatışmaları sonrasında, Ermenistan’a 1 milyar dolarlık kredi kapsamında aralarında İskender-M operasyonel-taktik füze sistemlerinin de yer aldığı silah satışı gerçekleştirdi. Dönemin Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın bu füzelerin Azerbaycan’a olası bir saldırıya yönelik olarak ciddi bir güç olduğunu ifade ediyordu. Ermenistan’ın sahip olduğu ihracat versiyonu Iskender-M (NATO kod adı: SS-26 Stone) balistik füze sistemleri 280 km menzile sahip.
Rusya Parlamentosu’nun alta kanadı Duma’nın Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Aleksander Şerin ise Paşinyan’ın açıklamasının “Rus silahlarını eleştirerek suçsuz çıkmaya çalışmak” şeklinde yorumladı.
Rus İzvestiya gazetesinde yer alan bir habere göre de Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan, daha önce bu gazeteye verdiği bir mülakatta füzelerin kullanılması için Paşinyan’dan birkaç kez izin istediklerini ancak Başbakan’ın uluslararası toplumun tepkisinden çekinerek buna izin vermediğini söyledi.

İlgili Olarak
Ermenistan Iskender balistik füzelerinin neden “patlamadığını” konuşuyor
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.