Rusya Federasyonu, uzun yıllardır geliştirdiği balistik füzeyi 1 yıl sonra envanterine alacak
Rusya’nın Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanı Sergey Karakayev, 2020 yılının Aralık ayında Red Star gazetesine bir röportaj vermişti. Röportajda, Rusya’nın Stratejik Füze Kuvveti’nin 2022’ Sarmat kıtalararası balistik füzesini aktif hale getirmeyi planladığını ifade etmişti. Army Recognition’un aktardığı üzere balistik füze sistemleri alanında projeler yürüten Rusya Federasyonu, 2009 yılından bu yana geliştirilmekte olan RS-28 Sarmat kıtalararası balistik füzesinin yakın bir zamanda tam donanımlı hizmet kabul testlerine başlayacağını ve 2022 yılı içerisinde tam kapasiteyle envantere alınacağını belirtti.

Sarmat ICBM, 1 Mart 2018’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından açıklanan 6 yeni stratejik silah sistemlerinden biridir. Ayrıca Rusya Federasyonu’nun 2020 yılı ve sonrası hedeflerinden birisi de RS-28 Sarmat (Satan 2) füzesinin, kademeli olarak R-36M (Satan) füzelerinin yerini almasıdır. Tam donanımlı atış testleri sonucunda seri üretimi yapılacak füzelerin muhafazası için eski kıtalararası balistik füzelerden arındırılmış olan silolarda konuşlandırılacak. Bu bağlamda 2013 yılında Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri, silolara ek koruma sağlayacak çalışmalara başlamıştı.
RS-28 Sarmat (NATO Kodu: SS-X-29 veya SS-X-30) sıvı yakıtlı, çoklu termonükleer başlığa sahip kıtalararası balistik bir füzedir. 2009 yılından bu yana Makeyev Rocket Design Bureau tarafından geliştirilmektedir. Rusya envanterinde bulunan R-36M Satan füzelerinin yerini alması amaçlanıyor. Sarmat, 1 Mart 2018’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından açıklanan 6 yeni stratejik silah sistemlerinden biridir.

Çeşitli kaynaklara göre, RS-28, 6 km’ye irtifaya kadar gelen bomba ve seyir füzesi gibi hedefleri kinetik olarak imha ederek düşmanların ilk saldırı avantajını ortadan kaldırmak için tasarlanmış “Mozyr” aktif koruma sistemi ile donatılacak. RS-28 füze projesine kaynak ayıran Rusya, bu sistemin sayısını kademeli olarak arttıracak ve ordu bünyesinde aktif kullanımda bulunduracak.
İlgili Olarak:
Rusya, Sarmat ICBM’lerin seri üretimi için tesislerin modernizasyonunu tamamladı
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.