Rusya, Fransa büyüklüğünde bir alanı yok edebileceğini iddia ettiği 16 termonükleer savaş başlığı taşıyabilen yeni kıtalararası balistik füzesini test etmeyi planlıyor.
Missile Defense Advocacy Alliance’ın aktardığına göre, Rusya Federasyonu’nun Fransa büyüklüğünde bir alanı yok edebileceğini öngördüğü 18.000 km menzilli yeni kıtalararası balistik füzesinin test edilmesi planlanıyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu askerî gazete Krasnaya Zvezda’ya yaptığı açıklamada, yeni RS-18 Sarmat füzesinin uçuş testinin birkaç gün içinde yapılacağını belirtti.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, RS-18 Sarmat balistik füzesi, düşman füze savunmalarını alt etmek için 10 büyük termonükleer harp başlığını veya 16 küçük termonükleer harp başlığını taşıyabilecek. 100 ton olduğu iddia edilen RS-18 Sarmat balistik füzesinin, taşıdığı her termonükleer harp başlığını farklı hedeflere yöneltebilme kabiliyeti sayesinde, düşmana büyük çaplı zarar vermesi amaçlanıyor.
2022’de aktif hale gelecek
Rusya’nın Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanı Sergey Karakayev, 22 Aralık 2020 tarihinde Red Star gazetesine bir röportaj vermişti. Röportajda, Rusya’nın Stratejik Füze Kuvveti’nin (SMF) 2022’de en yeni Sarmat kıtalararası balistik füzesini (ICBM) aktif hale getirmeyi planladığını söylemişti.
Sergey Şoygu 28 Mart 2020 tarihinde Rusya parlamentosunun üst meclisinde yaptığı açıklamada, Sarmat kıtalararası balistik füzelerin (ICBM) seri üretim kapasitesinin yükseltildiğini belirtmişti. Bakan, Kinzhal havadan atılan hassas hipersonik füze sistemlerinin de halihazırda deneysel savaş görevinde olduğunu hatırlatmıştı.
RS-28 Sarmat ICBM
RS-28 Sarmat (NATO Kodu: SS-X-29 veya SS-X-30) sıvı yakıtlı, MIRV (bağımsız çoklu yönlendirilebilir başlık) termonükleer başlığa sahip kıtalararası balistik bir füzedir. 2009 yılından bu yana Makeyev Rocket Design Bureau tarafından geliştirilmektedir. Rusya envanterinde bulunan R-36M ICBM’nin (SS-18 Satan) yerini alması amaçlanıyor. Sarmat, 1 Mart 2018’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından açıklanan 6 yeni stratejik silah sistemlerinden biri.
Çeşitli kaynaklara göre, RS-28, 6 km’ye kadar olan irtifadan gelen bomba ve seyir füzesi gibi hedefleri kinetik olarak imha ederek potansiyel düşmanların ilk saldırı avantajını ortadan kaldırmak için tasarlanmış “Mozyr” aktif koruma sistemi ile donatılacak.
Tarihi Süreci
- 2010: Rusya, yeni bir ICBM’nin geliştirilmesi için görevlendirme yaptı.
- 2016: 10 Ağustos’ta RS-28’in ana motoru başarıyla test edildi.
- 2016: RS-28’in ilk resmi kamuya sunuldu.
- 2020: Sarmat ICBM’lerin seri üretimi için tesislerin modernizasyonu tamamlandı.
- 2021: RS-28’in envantere girmesiyle, R-36M2 Voyevoda envanter dışına çıkarılacak.
- 2022: Aktif hale getirmesi planlanıyor.
RS-28 Sarmat ICBM’nin Özellikleri
- Menşei: Rusya
- Tasarımcı Firma: Makeyev Roket Tasarım Bürosu
- Tipi: Kıtalararası balistik füze (ICBM)
- Alternatif İsimleri: SS-X-30, Satan II
- Fırlatıcı Tipi: Silo bazlı
- Uzunluk: 36.3 m
- Çap: 3.0 m
- Fırlatma Ağırlığı: 208.1 metrik ton
- Yük kapasitesi: 10-24 MIRV veya Avangard
- İtici Sistemi : Sıvı yakıtlı
- Menzil: 10.000 – 18.000 km
- Durum: Geliştiriliyor/Test Ediliyor
- Harp başlığı taşıma kapasitesi: 10 büyük termonükleer harp başlığı veya 16 küçük termonükleer harp başlığı
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi. Bilişim hukuku ve Uluslararası hukuk alanlarında araştırmalar yapıyor. Uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii alanları ile ilgileniyor.