Rusya Ukrayna’ya karşı yeni Oreshnik hipersonik balistik füzesini kullandığını doğruladı.
21 Kasım 2024 tarihinde Rusya, Ukrayna’ya karşı kıtalararası balistik füzeden (ICBM) türetilen Oreshnik balistik füzesini kullandı. Orta menzilli hipersonik balistik füze olarak açıklanan bu füze, Ukrayna’ya ait askeri tesisi hedef aldı. Açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Oreshnik balistik füzesinin Ukrayna’nın doğusunda bulunan Dnipro şehrine yapılan deneysel saldırıda kullanıldığını duyurdu.
Bu tür saldırıların devamının geleceği konusunda uyarılarda bulunan Putin, “nükleer olmayan hipersonik teknolojilerin” kullanılacağını ve daha da gelişmiş silahlarla yapılacak saldırılardan önce sivillere ikaz yapılacağını bildirdi.
🔵🇷🇺Rusya'nın, 🇺🇦Ukrayna'nın doğusunda bulunan Dnipro kentini kıtalararası balistik füze (ICBM) kullanarak hedef aldığı iddia edildi pic.twitter.com/h1AlE9AQnY
— Defence Turk (@Defence_Turk) November 21, 2024
33 aydır devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı’nın şiddetinin arttığı bu dönemde Rusya’nın yaptığı bu saldırı; ABD ve İngiltere’nin Ukrayna’ya gelişmiş Batı silahlarıyla Rusya topraklarına saldırı izni vermesine yanıt olarak değerlendirilmekte. The War Zone tarafından yapılan habere göre Putin, eski ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden onay aldıktan sonra Ukrayna’nın 19 Kasım günü ABD yapımı 6 adet ATACMS füzeleri, 21 Kasım günü İngiliz yapımı Storm Shadow füzeleri ile ABD yapımı HIMARS sistemlerini kullanarak Rusya’ya saldırdığını belirtti.
Pentagon’a göre Rusya’nın RS-26 Rubezh kıtalararası balistik füzesine dayanan Oreshnik, her biri 6 adet mühimmat içeren 6 ayrı savaş başlığı taşıyordu. Bu bağlamda Oreshnik balistik füzenin; standart atmosfere yeniden giriş platformları mı, manevra yapabilen hava araçları mı yoksa hipersonik seyir füzelerini mi taşıdığı bilinmemektedir. Kıtalararası balistik füzelerin taşıdığı faydalı yükler, uçuş esnasında ve özellikle hedefe doğru ilerlerken genellikle Mach 5 veya daha yüksek hızlara ulaşabilmektedir.
RS-26 Rubezh resmi olarak ICBM olarak kabul edilmese de bu füzenin aslında bir IRBM olduğuna dair veriler bulunmaktadır. RS-26’nın, ABD hükümetinin önceki RS-12M Topol-M’nin bir varyantı olarak değerlendirdiği RS-24 Yars ICBM’nin kısaltılmış bir türevi olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, Oreshnik’in menzil spektrumu üzerindeki yeri konusunda da bir tartışma bulunmaktadır. Putin füzenin orta menzilli bir silah olduğunu belirtirken Amerikan yetkililer ise onu IRBM kategorisine yerleştiriyor.
İlgili Olarak
Rusya RS-28 Sarmat kıtalararası balistik füzesini 2022’de envantere alacak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.