Sener Aerospace, Eurodrone programı için görüş hattı veri bağı geliştirecek.
Airbus Defence ve Sener Aerospace, Eurodrone programı için görüş hattı veri bağlantı sistemi (Geniş Bant ve Dar Bant) geliştirmek üzere sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında insansız hava araçlarını farklı yer istasyonlarına bağlayacak iki alt sistemin geliştirilmesi, seri üretimi ve lojistik hizmet içi yaşam döngüsü desteğinin sağlanması amaçlanmakta.
Sözleşme, OCCAR tarafından yönetilen Avrupa Savunma Programı Eurodrone’un bir parçası olarak imzalandı. 2016 yılının Ekim ayında kurulan ortaklık %23 İspanya, %31 Almanya, %23 Fransa ve %23 İtalya katılımıyla hayata geçiriliyor.
Eurodrone’un geliştirilme amacı İHA’larla gerçekleştirilen ISTAR (İstihbarat, Gözetleme, Hedef Tespiti ve Tanıma) faaliyetlerinde Avrupa egemenliğini garanti ederek katılımcı ülkelerde Avrupa savunma teknolojisi ve sanayi üssünü (EDTIB) teşvik etmek. Ek olarak proje, Avrupa’nın bahse konu alandaki teknolojik açığı azaltacak. Ayrıca Eurodrone, sivil hava trafiğine entegre edilebilecek ve Future Combat Air System (FCAS) gibi öngörülen herhangi bir hava muharebe sisteminin ana direklerinden biri haline gelebilecek.
Eurodrone
Her savunma sanayii sisteminde olduğu gibi kullanıcı ülke ve ürün uyumu, yerlilik veya ortak üretim ile daha rahat sağlanacağı gibi, İHA sistemleri için de büyük bir önem arz etmektedir. Her ne kadar Avrupa devletlerinin bu alanda çeşitli projeleri bulunsa da henüz bir Avrupa İHA’sı bulunmamaktadır. Bu boşluk içerisinde bazı Avrupa Devletlerinin İHA kabiliyetleri (istihbarat, gözetleme, hedef tespiti ve keşif), Avrupa Birliği dışındaki üreticilere dayanmakta ve bu da Avrupa’nın stratejik özerkliğini zayıflatmaktadır.
Oluşan platform ihtiyacının giderilmesi için 2016 yılının Ağustos ayı içerisinde Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık üyeliğinden oluşan Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilatı (OCCAR), Avrupa Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) Uzaktan Kumandalı Hava Sistemi (RPAS) ihalesi için Avrupa merkezli Airbus, Fransa merkezli Dassault ve İtalya merkezli Leonardo firmaları ile anlaşma imzalamıştı. 2016 yılında OCCAR bünyesine alınan MALE RPAS programı; Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya olmak üzere dört Avrupalı ortak adına yönetilmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde 2018 yılında sistemin bir mock-up’ı gösterilerek ana hatları ortaya konmuştu.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı