• Gizlilik
  • Koşullar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Hesabım

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

ENG
DefenceTurk
TUSAŞ 47 Yaşında!
aselsan
  • Anasayfa
  • Haberler
    • Genel Haberler
    • Kara Kuvvetleri ve Kara Sistemleri
    • Deniz Kuvvetleri ve Deniz Sistemleri
    • Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
  • Özgün
    • Sistemler ve İncelemeler
    • Yazılar ve Analizler
    • Söyleşiler
  • Ürünler
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Havacılık ve Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Entegre Güvenlik Sistemleri
    • Muhabere ve Elektronik Sistemler
    • Tedarik ve Ar-Ge Projeleri
  • Ansiklopedi
  • DergilerÜcretsiz Oku
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Fuar Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Haberler
    • Genel Haberler
    • Kara Kuvvetleri ve Kara Sistemleri
    • Deniz Kuvvetleri ve Deniz Sistemleri
    • Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
  • Özgün
    • Sistemler ve İncelemeler
    • Yazılar ve Analizler
    • Söyleşiler
  • Ürünler
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Havacılık ve Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Entegre Güvenlik Sistemleri
    • Muhabere ve Elektronik Sistemler
    • Tedarik ve Ar-Ge Projeleri
  • Ansiklopedi
  • DergilerÜcretsiz Oku
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Fuar Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
DefenceTurk

SİHA Sistemlerinin Hava Savunmada Kullanımı

Kaan Azman Yazar: Kaan Azman
18 Ara 2022 20:01
Kategori: Özgün Yazılar, Yazılar ve Analizler
A A
0
Bayraktar TB2 SİHA, Pakistan’da görüntülendi

Bayraktar TB2 SİHA ve AKINCI TİHA

Ukrayna-Rusya Savaşı’nda yoğun İHA, seyir füzeleri ve helikopterler gibi alçak irtifa tehditlerine karşı savunmanın hava savunma sistemleri ve hava üstünlüğünde kullanılan savaş uçakları gibi konvansiyonel yöntemlerle sürdürülebilir şekilde icra edilmesindeki zorluklar kendini belirgin bir şekilde göstermektedir.

Düşük maliyeti ve yüksek miktarda kullanım imkanıyla kamikaze İHA’lar günümüz harp ortamının önemli bir sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır

Türkiye için de söz konusu tehditler sınır bölgelerimizde farklı dağılımlarla yer almaktadır. Örneğin Doğu-Güneydoğu sınırlarımızda özellikle İran destekli milislerin teşkil edebileceği kamikaze İHA tehditleri ve Ege Bölgesi’nde potansiyel olarak seyir füzesi ve helikopter gibi alçak irtifa tehditleri bulunmaktadır.

Alçak irtifa tehditleri; tespitleri zorluğu ve tahmin edilmesi zor doğaları sebebiyle geniş alanların sürekli bir şekilde ve olabilecek en az kör sektör oranıyla taranmasını gerektirmektedir. Bu açıdan SİHA’lar kullanılabilecek sensör ve silahlar konusundaki gelişmeleri takiben yeni bir alternatif olarak ortaya çıkmaya başlamıştır.

Türkiye’de SİHA’ların hava savunmada kullanılması fikri ilk olarak AKINCI TİHA’nın yol haritasında yer alan bir gelecek kabiliyeti olarak ortaya çıkmıştır. Söz konusu kabiliyet kapsamında AKINCI TİHA’ya AESA burun radarı ile GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN hava-hava füzelerinin entegre edilmesi hedeflenmektedir. İlerleyen dönemde ise yeni bir seçenek olarak SAHA EXPO 2022’da Bayraktar TB2 ve AKINCI TİHA’ya SUNGUR hava savunma füzelerinin entegrasyonu üzerine sözleşme imzalanmıştı. 17 Aralık 2022’de ise Baykar Teknoloji Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar bu proje kapsamında Bayraktar TB2 üzerinde denemelerin başladığını açıkladı.

SİHA’ların hava savunma unsuru olarak kullanımının ana avantajı alçak irtifa tehditlerine karşı uzun süreli hava devriyelerinin bir savaş uçağına göre son derece düşük maliyetlerle icra edilebilmesi olarak ele alınabilir. Ek olarak yukarıdan tarama yapan sensörler yer şekillerinden kara konuşlu sensörlere göre daha az etkilenecektir.

Defence Turk tarafından hazırlanan SİHA’larla hava savunmanın nasıl icra edilebileceğine ilişkin illüstürasyon

Aşamaları ile Konsept

  1. Harekat Merkezine TAFICS ile bağlı Yer Kontrol İstasyonu doğrudan veya harekat merkezi üzerinden elektronik harp sistemi ve diğer hava savunma birimlerine ait verilere ulaşacak TB2 veya AKINCI ile esnek bölgesel hava savunmayı sağlıyor.
  2. EH/ET sistemleri bölgedeki tehditlerin pasif olarak tespitini yaparak komuta kontrol sistemine bilgi paylaşırken kamikaze İHA gibi sistemlere karşı reaktif savunma icra ediyor.
  3. Orta-uzun menzilli arama radarı hava resmini oluşturarak müşterek unsurlar ile paylaşıyor.
  4. AKINCI TİHA AESA radarı ile havadan alçak irtifadan gelebilecek tehditlere karşı hava resminin oluşturulmasına yardımcı oluyor ve bölgedeki tehditlere görüş içi veya görüş ötesi hava-hava füzeleri ile önleme gerçekleştiriyor.
  5.  TB2 yer kontrol istasyonuna gelen hava resmi veya bağımsız şekilde elektro optik ile tespit edilen hedefi IIR güdümlü Sungur füzesi ile önlüyor.

AKINCI’ya AESA Radar ile GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin entegrasyonu radar kullanımı dışında bir savaş uçağına göre çok daha farklı uçuş karekteristiklerine sahip bir SİHA üzerinde füzelerin kullanımı üzerine de ciddi miktarda denemenin yapılmasını gerektirecektir. SUNGUR füzesinin kullanımı ise elektro optik sistemleri ile yeterli hedefleme bilgisi alabilmesi ve entegrasyon-test sürecinin bu açıdan daha kısa sürecek olması sebebiyle yakın vadede daha ulaşılabilir bir hedef olarak ele alınabilir. ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün tarafından AKINCI için MURAD AESA radarının teslimatının 1 aydan kısa süre içerisinde gerçekleştirileceği açıklanmıştır.

Hava savunmada SİHA kullanımı konseptinde modern hava savunma mimarilerine benzer bir katmanlı yapının olacağı değerlendirilebilir. Bu yapıyı iki katmana ayırmak mümkündür:

  • SUNGUR füzeleri ile tehçiz edilen Bayraktar TB2
  • GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Füzeleri ile tehçiz edilen AKINCI TİHA

Bayraktar TB2, aşağı bakan elektro optik sistemi sayesinde ısıl ve kullanılabilecek otomatik hedef algılama algoritmalarıyla görsel tarama yaparak helikopter ve özellikle kamikaze İHA gibi hedefleri havadan tespit edip bu hedeflere savaş uçaklarındaki hava-hava füzelerine göre çok daha düşük maliyetli SUNGUR füzeleri ile angaje olabilir. ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci tarafından güncel menzili 8.5 km olarak açıklanan SUNGUR, belli bir irtifa ve başlangıç hızıyla atıldığı takdirde daha uzun menzillere ve yüksek irtifalara da ulaşabilecektir. Alt katmanı kapsayan TB2, maliyeti sayesinde çok sayıda kullanılabilecek olması ve kısa etki menzili itibariyle daha bağımsız çalışabilecek bir birim olarak değerlendirilebilir.

Üst katmandaki AKINCI TİHA ise hem elektro optik hem de AESA radarıyla tarama yapıp seyir füzeleri gibi daha hızlı veya SİHA’lar gibi daha yüksekten uçan tehditleri GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN hava-hava füzeleri ile imha edebilir. AKINCI TİHA’da AESA radarının kullanımın önemli avantajlarından biri de havadan tarama yapılması sebebiyle yer şekillerinden daha az etkilenilmesi olacaktır.

SİHA’ların hava savunmada kullaımında es geçilmemesi gereken hususlardan biri ise ağ merkezli harbin bir mihenk taşı haline geldiği günümüz harp ortamında yardımcı sistemler ve komuta-kontrol sistemlerinden sağlanabilecek faydalardır. Kara konuşlu radarların sağlayacağı geniş hava sahası resmi ve elektronik destek sistemlerinin elektromanyetik spektrumda sağlayacağı durumsal farkındalık Harekat Merkezine TAFICS ile bağlı bir Yer Kontrol İstasyonu’yla paylaşılarak hava savunma görevindeki SİHA’ların etkinliği önemli derecede arttırılabilir. Elektronik Taarruz sistemleri ise bir nevi hedefin kaçınma ve direnme kabiliyetlerini körelterek angajman başarılarına doğrudan katkı sağlayabilir.

Kaan Azman

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.

Etiketler: AESAAKINCI TİHABozdoğanGökdoğanhava savunmaSUNGURTB2
Önceki Haber

Brezilya, Gripen-E savaş uçaklarını teslim alıyor

Sonraki Haber

GÖKTÜRK-2 Yer Gözlem ve Keşif Uydusu 10 yıldır yörüngede

İlgili Yazılar

Türk Deniz Kuvvetleri’nin son üç yılı
Yazılar ve Analizler

Türk Deniz Kuvvetleri’nin son üç yılı

1 hafta önce
FKGAL Havacılık Kulübü ile Söyleşi
Öğrenci Söyleşileri

FKGAL Havacılık Kulübü ile Söyleşi

2 ay önce
Türkiye 2 yılda 1000’den fazla zırhlı araç teslim etti
Yazılar ve Analizler

Türkiye 2 yılda 1000’den fazla zırhlı araç teslim etti

2 ay önce
Yazılar ve Analizler

SIPRI 2024 Uluslararası Silah Transferi Eğilimleri Raporu Yayınlandı!

2 ay önce
Falcon Roket Takımı ile Söyleşi
Söyleşiler

Falcon Roket Takımı ile Söyleşi

3 ay önce
Lagari İHA Takımı ile Söyleşi
Öğrenci Söyleşileri

Lagari İHA Takımı ile Söyleşi

3 ay önce
Sonraki Haber
Yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu GÖKTÜRK-2 8 yıldır yörüngede

GÖKTÜRK-2 Yer Gözlem ve Keşif Uydusu 10 yıldır yörüngede

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın

Google Haberler

Bültene Abone Ol!

İlginizi Çekebilir

Rusya’da topçu sistemi üretiminde sorun
Haberler

ABD’de tankların geleceğine yönelik soru işaretleri

13 Mayıs 2025
Birleşik Krallık’ın yeni obüsü sahaya indi
Haberler

Birleşik Krallık’ın yeni obüsü sahaya indi

19 Mayıs 2025

Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi

@ 2021 Defence Turk. Tüm hakları saklıdır.

Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi

  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler
  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Giriş
  • Sepet
  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler

© 2020 Tüm hakları saklıdır.
DefenceTurk

Tekrar Hoşgeldiniz!

Lütfen hesap bilgilerinizi girin

Şifrenizi mi unuttunuz?

Parolanızı kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen e-posta adresi veya kullanıcı adı girin.

Giriş

Defence Turk'ün Yeni Hizmetleri

Defence Turk sektöre yönelik yeni hizmetlerini sunar. Profesyonel ekibimiz sorunlarınıza çözümler üretmek için yanınızda!

Hizmetleri Keşfedin