Sky Sabre hava savunma füze sistemi Birleşik Krallık Kraliyet Silahlı Kuvvetleri’nde aktif göreve başladı
Sky Sabre, İngiliz Ordusu için geliştirilen kara tabanlı hava savunma füze sistemidir. Tamamen entegre sistemin kabul faaliyetleri Aralık 2021’de icra edilmeye başlanmıştı. Yeni sistem Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri’nin eskiyen Rapier hava savunma füzelerinin yerini alıyor. Sky Sabre, 16. Kraliyet Topçu Alayı, Kısa Menzilli Hava Savunma Alayı tarafından işletilecek. Alay’ın Rapier’den geçiş için kapsamlı bir eğitim paketi hazırlanıyordu. Birleşik Krallık Kraliyet Silahlı Kuvvetleri Hava Savunma Grubu 7 komutanı Albay Graham Taylor “Elveda sadık hizmetkar Rapier, 21. yüzyıl teknolojisi SkySabre hoş geldin.” ifadeleriyle envanterden çıkarma ve kabul faaliyetini duyurdu.
Aralık 2021’de, Programının Kıdemli Eğitim Sorumlusu Binbaşı Tim Oakes açıklamasında: ”Sky Sabre hassas ve çeviktir, ses hızında hareket eden tenis topu büyüklüğünde bir nesneye vurabilmektedir. Sistem aynı anda 24 füzenin uçuşunu kontrol edebilir ve onları 24 ayrı hedefi durdurmaya yönlendirebilir.” demişti.
DE & S Entegre Battlespace Operasyon Merkezi Direktörü Dr. Simon Dakin açıklamasında: “DE &S’nin dünya standartlarında ağa bağlı hava savunma kabiliyetini İngiliz Ordusuna ulaştırmada bu kadar önemli bir rol oynamasından gurur duyuyorum.” dedi. Dakin ayrıca, “Sky Sabre’ı teslim etmek, Ordu, Kraliyet Hava Kuvvetleri ve silah ekipleriyle ve uluslararası endüstriyel ortaklarla yakın iş birliği içinde çalışarak karmaşık ve iş birlikçi bir çaba sonucunda oluştu. 16. Kraliyet Topçu Alayı, İngiltere’nin kendisini havadan savunma kabiliyetindeki bu önemli yükseltmenin ilk dilimini şimdi hizmete kabul ediyor.” açıklamasında bulunmuştu.
Sky Sabre
Kraliyet Donanması savaş gemilerinde kullanılmakta olan hava savunma füze teknolojisinden yararlanan Sky Sabre ile hava tehditlerine karşı koruma sağlanması amaçlanıyor. Gözetleme radarını, taktik veri bağlantısını ve füzeleri birleştiren sistem, Soğuk Savaş döneminden kalma Rapier hava savunma sistemi için çok ihtiyaç duyulan bir alternatif sağlıyor.
Tespit edildikten sonra tehditler, komuta ve kontrolü yürüten ve ayrıca NATO uyumlu Link 16 taktik veri bağlantısı aracılığıyla diğer kara, deniz ve hava varlıklarıyla bilgi paylaşan Karadan Havaya Füze Operasyonları Merkezi (SAMOC)’nde yönetilmektedir. SAMOC’un atış kontrol sistemi, 24 füzeyi aynı anda tekil hedeflere yönlendirebilir.
Sistemde Öne Çıkan Üç Özellik
- Komuta ve Kontrol: Üç boyutlu orta menzilli gözetleme radarı yükselen bir direk üzerinde 360 derece dönen ve tehditler için 120 km’ye kadar tarama yapabilecek.
- Yöneltme: Bilgisayar sistemiyle radar ve füzeleri birbirine bağlayan ve hedeflerine gönderebilecek bir sisteme sahiptir.
- Sensör: Savaş uçaklarını, insansız hava araçlarını ve hatta lazer güdümlü akıllı mühimmatlarına önleme yapabilmesi amaçlanıyor. Fırlatıcı üzerine sekiz önleme füze monte edilmiştir. Füzeler, düşmanlar için daha az hedef haline getiren çok yönlü bir şekilde ateşlenir. Fırlatıcı ayrıca Rapier’in yarısından daha kısa sürede yeniden yükleme ile kullanıma hazır hale gelmektedir.
İlgili Olarak:
İngiltere ve Polonya birlikte hava savunma füze sistemi geliştirecek
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.