Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, NTV’de soruları yanıtladı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, NTV yayınında Türk savunma sanayiindeki gelişmeleri anlattı. Altay Tankı ile ilgili açıklamalarda bulunan Demir,
“Çeşitli güç gruplarında motorlarımız ortaya çıkmaya başladı. Hatta yeni nesil zırhlı muharebe araçlarında yerli motor kullanımını zorunlu tuttuk. Tank motorunda ise yerli motorumuz testlere başladı. Bu motorun transmisyon ile entegre çalışmaları da devam etmekte. Altay Tankı için Güney Kore’den tedarik edilen güç paketini tankımıza entegre ettik ve testler devam ediyor. Testlerin sonuçları gayet iyi. Ayrıca Güney Kore ile tank motorunun seri üretimi konusunda bir yere vardık. Çözüme yaklaştık.”
ifadelerini kullandı.
BATU Güç Grubu 2024’te Altay tankına entegre edilecek
Katar’da düzenlenen DIMDEX savunma fuarında TurDef‘in sorularını yanıtlayan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Altay ana muharebe tankı için Güney Kore’den tedarik edilen motorlar hakkında bilgi verdi. Demir, “Kore motoru, BATU hazır olana kadar Altay Tankına güç verecek. Miktar konusunda pazarlık yapıyoruz. Kendimizi garantiye alacak bir miktar belirlememiz gerekiyor. Örneğin 50, 100 motor denilebilir. Bunun hakkında konuşmamız gerekiyor ve miktar da fiyatı etkileyecek. Motor ekipmanlarında Korelilerin yurt dışından tedarik ettikleri unsurlar var. Bu kısımlar da BATU projemiz kapsamında yerelleştirilecek. Bu konuda da Kore’ye avantaj sağlayacağız.” şeklinde açıklamada bulundu.
SSB Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç, İstanbul Teknik Üniversitesi Savunma Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği “Savunma Teknolojileri 2021” etkinliğinde, Altay tankının güç grubu projesi olan BATU’nun 2024 yılında tank üzerinde kabulünü yapmayı hedeflediklerini belirtmişti.
Çok zorlu bir test sürecinin olacağını söyleyen Kılınç, tank üzerinde 10.000 kilometre testleri dahil sahada testlerin yapılacağı bir proje sürecinin yürütüleceğini ifade etmişti. Proje kapsamında kritik alt sistemlerin de yerli olarak geliştirildiğini söyleyen Mesude Kılınç, “Kritik alt sistemlerin yerli olarak geliştirilmesini çok önemsiyoruz. Bu da zorlu projemizi daha da zor hale getiriyor” ifadelerinde bulunmuştu.
İlgili Olarak
İsmail Demir’den Altay tankının ‘motorları’ hakkında açıklamalar
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı