Ekonomist Dergisi tarafından “Yılın İş İnsanları’ anketinde SSB Prof. Dr. İsmail Demir üst üste 2. kez “Yılın Bürokratı” seçildi.
Ekonomist Dergisi tarafından bu yıl 30’uncu kez düzenlenen ‘Yılın İş İnsanları’ anketinde Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir üst üste 2. kez “Yılın Bürokratı” seçildi. Ekonomist Dergisi tarafından yayınlanan haberde sağlık ve siber saldırı vurgusu dikkat çekti.
Yayınlanan haberde, pandemi sürecinde yerli ve millî solunum cihazı, MR görüntüleme sistemleri gibi çözümler üreterek kendini gösteren savunma sanayii sektörünün, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’e birincilik getirdiği ifade edildi. Demir, 2020 yılında yapılan ankette de “Yılın Bürokratı” seçilmişti.
“Bu, ekosistemimizin başarılı çalışmasının sonucudur”
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, resmi twitter hesabından yaptığı paylaşımda “iki yıl üst üste bu sonucun çıkması ekosistemimizin başarılı çalışmasının sonucudur.” dedi. Yapılan paylaşımda:
“Ekonomist Dergi’nin anketinde iki yıl üst üste bu sonucun çıkması ekosistemimizin başarılı çalışmasının sonucudur. Bu ödülü savunma sanayii ailemizin bütün fertlerine teşekkür edip, onlar adına kabul ediyorum. Savunma sanayimiz tecrübesini diğer alanlara aktarmaya devam edecek.”
ifadelerine yer verildi.

Yerlilik ve millîlik hareketi Savunma Sanayi Başkanlığının öncülüğünde başlatıldı ve özellikle 2000’li yıllardan itibaren büyük gelişim gösterdi. Bu çerçevede, 2002 yılında 1 milyar dolar olan savunma ve havacılık cirosu 2019’da 9 milyar dolara yaklaştı. 2002 yılında yalnızca 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı 2019 yılında 2,7 milyar doları geçti. Aynı dönemde şirket sayısı ise 56’dan 1500’e yaklaştı. 2014-2019 yıllarında 350’ye yakın yeni proje başlatıldı.
Öte yandan 2002 yılında yaklaşık 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken 2019 yılında geldiğimiz noktada yaklaşık 11 katlık artışla 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaşıldı. İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında 75 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşılacağı öngörülüyor. Bu süre zarfında AR-GE’ye ayrılan kaynak da katlanarak arttı. Öyle ki neredeyse yok düzeyinde olan AR-GE harcaması bugün 1,5 milyar dolar civarında.
İlgili Olarak
Türk Savunma ve Havacılık Sanayii 2019 Performans Raporu’na bakış
Türk savunma sanayiinin cirosu ilk kez 10 milyar doları aştı

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.