STM-500 mini denizaltısı, görece düşük maliyetle sığ bölgelerde caydırıcılık sağlaması amacıyla tasarlandı.
STM tarafından tasarlanıp geliştirilen STM-500 mini denizaltı, Pakistan’da düzenlenecek olan IDEAS 2022 savunma fuarında sergilenecek. Pakistan halihazırda Sığ Su Saldırısı Denizaltı (SWAS) projesi adı altında donanması için mini denizaltı tedarik etmek istiyor. Fuarda sergilenecek olan STM-500 mini denizaltının da bu projeye katılması bekleniyor. Proje kapsamında 3 mini denizaltının tedarik edilmesi planlanıyor.
Mini denizaltı STM-500, 6-8 Eylül 2022 tarihlerinde Bakü Expo Center’de düzenlenen Güney Kafkasya ve Orta Asya bölgesinin önemli savunma fuarlarından, Azerbaycan Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı ADEX 2022’de ilk kez sergilenmişti.
STM500 denizaltı üretiminde önemli aşama!
Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş. (STM), Deniz Projeleri belgesini yayımlayarak STM500 adında küçük bir denizaltı tasarımı ortaya koymuştu. 10. Deniz Sistemleri Semineri’nde STM500 küçük boyutlu denizaltının 2022 yılında inşasına başlanmasının planlandığı açıklanmıştı.
26 Haziran 2022 tarihinde SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir STM500 kapsamında üretim faaliyetlerinde önemli bir aşmaya geçildiğini “Milli denizaltı serüvenimizde tarihi adım!” diyerek açıklamıştı. Demir açıklamasında,
“Türk mühendisleri tarafından tamamen milli imkanlarla tasarlanan #STM500 denizaltısının üretim faaliyetine mukavim tekne test üretimi ile başlıyoruz.” dedi. Demir ayrıca, “STM500 hem açık deniz hem de sığ sularda görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Keşif gözetleme, özel kuvvetler harekâtı, denizaltı harbi gibi taktik ihtiyaçlara cevap verecek donanımları bünyesinde barındıracak STM500, ileri ve modern savaş sistemleri ile donatılacak.”
ifadelerine yer vermişti.
STM 500 mini denizaltı
STM tarafından tasarlanan STM 500 sınıfı henüz proje aşamasındadır. Denizaltı sınıfı 485t yüzey deplasmanına 540t batık deplasmana sahiptir. 42m uzunlukta 8,5m genişliktedir. 18 knot maksimum hıza ulaşabilen denizaltı 5 knot ekonomik hıza sahiptir. 4 adet atışa hazır torpido kovanı ile toplamda 8 adet ağır torpido ve güdümlü füze atış kabiliyetine sahip denizaltının mayın dökme kabiliyeti de vardır. 18 kişilik mürettebatın yanında 6 kişilik özel kuvvetler timi de taşıyabilmektedir. denizaltıda sensör olarak:

- Savaş Yönetim Sistemi
- Seyir Radarı
- Optronik Seyir ve Hücum Periskopları
- Torpido Karşı Tedbir- Aldatıcılar Elektronik
- Destek Tedbirleri (ESM)
- Yüzer Anten (BWA)
- Sonarlar: CAS, CTA, PRS, MAS, IDRS, ONA4
kullanılması planlanmaktadır.
İlgili Olarak

Psikoloji öğrencisi. Deniz sistemleri meraklısı. İstanbul boğazında savaş gemisi fotoğrafçısı.