IDEF’19 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda en dikkat çekici firmalardan biri olan STM, insansız teknolojiler üzerine yaptığı çalışmalarda önemli ilerlemeler sağladı. İnsansız Hava Aracı (İHA) teknolojilerinde geniş bir projeksiyon çizen STM, İHA konusundaki birikimlerini hakim olduğu diğer alanlarda da kullanmayı planlıyor.
STM Grup Drone çalışmaları
Drone’ları grup halinde birlikte hareket ettirebilen STM yetkilileri bu kontrolün henüz yeterli yeterli olduğu kanaatinde değil. Yetkililer yapay zeka ve otonom uçuş teknolojilerinin gelişmesiyle sürü drone’ların asıl performanslarının ve önemlerinin ortaya çıkacağını düşünüyorlar. Özellikle uçuşlarda “insan kontrolü” faktörünün ortadan kaldırılması üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu konuda görev güzergahının daha önceden alınmış görüntülerinin drone’a yüklenmesi ve bazı referans noktaları ile kendi rotasını GPS ve yönlendirme olmadan belirlemesi üzerine çalışmalar devam ediyor.
Alpagu Blok-II’de önemli değişiklikler
STM Alpagu Blok-II’ Vurucu İHA’da ise bazı değişiklikler planlıyor. Blok-II’de alçak irtifa keşif ve imha görevlerine yönelik daha yüksek menzil ve daha yüksek havada kalış süresi planlanıyor. Bu kapsamda motorda elektrikli motordan benzinli motora geçiş gibi ciddi değişiklik alternatifleri düşünülüyor. Blok-II’de arayıcı başlık, motor türü ve ağırlık konularında nihai kararların verilmesi için çalışmalar devam ediyor. Blok-II’de ayrıca sistemin insansız deniz aracında kullanılması da gündemde.
Alpagu Blok-I hafifledi

Alpagu Blok-I Vurucu İHA’daki devam eden çalışmalar kapsamında çok önemli gelişmeler mevcut. Alpagu Blok-I’de platformun kabiliyetlerinin arttırılması ve sistemin minimilize edilmesi yönünde önemli çalışmalar yürütülüyor. Platformun ağırlığı 3,9 kilogramdan 1,9 kilograma düşürülerek piyade tüfeğinden daha hafif bir sistem haline getirildi. Alpagu Blok-I’deki hedef piyadenin kolaylıkla taşıyabileceği bir sistem olması.
Kargu ihracatı son aşamada

Defence Turk’un edindiği bilgilere göre STM Kargu Vurucu İHA’nın adı açıklanmayan bir ülkeye ihracatında son aşamaya geldi. Adı açıklanmayan müşteri Kargu’nun canlı denemeleri sırasında; Kargu’nun performansı karşısında son derece şaşırarak, denenen diğer platformlardan daha iyi bir performans sergilediğini belirtti.
STM ürünlerin pazarlama çalışmalarına devam ederken bir yandan ürünler üzerindeki geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Kargu’nun uçuş süresi 25 dakika’dan 30 dakikaya çıkarıldı. Ayrıca Kargu üzerinde çeşitli tasarımsal iyileştirmeler yapıldı.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.