Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’de (STM) görevli bir yetkili, 25 – 29 Nisan tarihlerinde Antalya’da düzenlenen Türkiye’nin şova dayalı ilk havacılık fuarı Eurasia Airshow’da, STM’nin yeni projelerine ilişkin Defence Turk’e açıklamalarda bulundu.

STM’nin ilk kez Eurasia Airshow’da tanıttığı yeni “Vurucu İHA” (VİHA) ALPAGU Blok II, optimize edilmiş aerodinamik tasarımı, artırılmış mühimmat kapasitesi ve gelişmiş hedef işaretleme ve seyrüsefer sistemleriyle tehditleri daha etkin şekilde bertaraf edebilecek. Lansmanı IDEF 2017’de yapılan Döner Kanatlı “Vurucu İHA” KARGU’da ise yenilenen tasarım ve farklı tipte patlayıcı taşıyabilme kabiliyetleri öne çıkıyor.
ALPAGU Blok II, ALPAGU Blok I’in Gelişmiş ve Üst Versiyonu.
STM tarafından mühendislik prototipi tamamlanan Sabit Kanatlı VİHA ALPAGU Blok II’nin tasarım amacının sırtta taşınabilen ALPAGU Blok I yerine sabit, tekli veya çoklu lançerlerden (fırlatıcı) taktik seviyedeki hedefleri daha büyük bir harp başlığıyla uzun mesafeleri kat ederek vurabilmek olduğunu açıklayan yetkili, çoklu lançerlerin öncelikle karakol, kalekol ve üs bölgeleri ’ne kurulması olduğunu ifade etti.
ALPAGU Blok II’nin kamyon arkasına ya da pick-up tarzı araçların arkalarına da entegre edilebileceğini belirten yetkili, gemilere, askeri üs, liman vb. yüksek değerli yerleşkelere yapılacak saldırılara ani yanıt verebilmek için, hava veya topçu desteği gerekmeksizin ALPAGU Blok II’nin kara birliklerinin de bizzat kullanabileceği, bir dakika içinde fırlatılabilen ve hedefe %100 isabet ile ulaşabilecek akıllı bir mühimmat olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Teknolojisi 4 – 5 ülkede var
Hedefe yönlendirilebilen bu mühimmatların konsept gereği uçaklardan atılan akıllı mühimmatların, daha az maliyetli karadan hızlı bir şekilde fırlatılabilen versiyonu olarak tanımlanabileceğini belirten STM yetkilisi, Vurucu İHA’ların (bir diğer ifade ile Kamikaze İHA) yeni bir konsept olduğunu, henüz 4-5 ülkenin bu teknoloji üzerine çalıştığını ifade ederek STM’nin çalışmaları vasıtasıyla Türkiye’nin bu konuda ileri bir seviyede olduğunu vurguladı.
Vurucu İHA pazarındaki güncel duruma da dikkat çeken STM yetkilisi, kendi bölgesel ve coğrafi ihtiyaçlarımız dikkate alındığında, döner kanatlı VİHA’nın da önemli bir gereksinim olarak öne çıktığını vurguladı.
Döner Kanatlı Vurucu İHA’ların tasarım ve testlerinin; aerodinamik, hedefe dalış ve dalış sürati gibi özellikler göz önüne alındığında çok yüksek seviyede yazılım ve aerodinamik bilgi gerektirdiğini belirten STM yetkilisi, Türkiye’nin bu konuda en hızlı ilerleyen ülkelerden biri olduğunu da belirtti.
Sürü İHA’lar geliyor
STM ürünü otonom sistemlerin bir süre önce seri üretime geçtiğini belirten STM yetkilisi , 2018 yılı sonuna doğru tamamen otonom olarak ve sürü halinde görev yapabilecek, birbirleri arasında emir-komuta olacak şekilde hareket edebilecek Vurucu ve Gözcü İHA’lar için gerekli yazılımsal hazırlıkları tamamlamak üzere olduklarını ifade etti.
Yapay zeka ve makine öğrenmesinin zaten STM’nin siber güvenlik, komuta kontrol ve yazılım alanlarında 1991’den beri geliştirdiği ve uyguladığı türden kabiliyetler olduğunu belirten STM yetkilisi, otonom İHA’ların da bunların birer çıktısı niteliğinde olduğunu vurgulayarak “Bu akıllı drone’larda kullandığımız en önemli özellik; görüntü işleme, otonom görev icra kabiliyeti, algıladığı görüntüyü, işlediği hedefi; insan, hayvan, araç gibi bir çok çeşitte ve renk arasından ayırt edip operatöre iletebilmesi operatörün işlerini kolaylaştırıyor.” dedi.
Hedefe yönlendirilebilen mini İHAlar kapsamında küresel açıdan iyi bir noktada olduklarını vurgulayan STM yetkilisi, ayrıca şunları ifade etti:
“Türk savunma sanayini iyi temsil ettiğimizi düşünüyoruz. Uluslararası fuar ve etkinliklerde genel olarak ilgi odağı oluyoruz. Bunun iki sebebi var birincisi ürünlerimiz, ikincisi ise konseptin yeni ve ilgi çekici olması. Ancak harp ortamının elektronikleşmesi hali hazırda içinde olduğumuz bir süreç. Hedefe yönlendirilebilen İHAlar da bu durum için iyi bir seçenek. Çok daha ucuza çok daha isabetli ve çok daha çabuk reaksiyon gösterebilmek için özellikle kara savunmasında önemli bir silah. ABD başta olmak üzere belirli ülkeler 5-6 yıldır bu silahları dünyanın çeşitli noktalarında aktif olarak kullanmakta. Bu bakımdan VİHAlar, halihazırda kullanılan ve harp sahasında kendini kanıtlamış bir konsept. Dolayısıyla yapay zeka ve makine öğrenmesi, halihazırda dünyada da Türkiye’de de ciddi bir operasyon seviyesine ulaşmış durumda. Tüm bunlar dikkate alındığında, önce ülkemiz sonra ise şirketimiz adına, iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebiliriz. Sürü harekatı ile de bu kabiliyetlerimizi daha da iyileştirmek için çalışıyoruz.”



ALPAGU Block II, the newest fighter of the skies is now bigger and stronger!
Gökyüzünün en yeni askeri kamikaze ALPAGU Blok II artık daha büyük ve daha güçlü…#EurasiaAirshow #STMDefence #AutonomousDrone pic.twitter.com/CNlPfUlfJk
— STM (@STMDefence) April 28, 2018
KARGU, the toughest bird in the skies is now much more powerful, rapid and agile with all new warhead options and improved design
Gökyüzünün çelik kanatlı askeri KARGU, yenilenen dizaynı ve artırılan vuruş kabiliyeti ile göreve hazır!#EurasiaAirshow #STMDefence #AutonomousDrone pic.twitter.com/30c5uK1Jj3
— STM (@STMDefence) April 28, 2018
Kaynak: www.defenceturk.net

Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.