22 NATO ülkesinin katılımıyla icra edilen NEPTUNE STRIKE 24.2 Tatbikatı başarıyla tamamlandı.
NATO’nun Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri kapsamında; TCG ANADOLU, TCG BURGAZADA, TCG GELİBOLU ve NATO unsurlarının katılımıyla icra edilen NEPTUNE STRIKE 24.2 (NEST) Tatbikatı başarıyla tamamlandı. NATO müttefiki devletlerin deniz operasyon kabiliyetlerini arttırmak amacıyla yapılan tatbikat, 24-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi
Bu bağlamda Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından tatbikata dair kapsamlı bir video paylaştı. Yapılan paylaşımda, tatbikatta helikopter ve amfibi araçları taşıma kapasitesiyle öne çıkan TCG ANADOLU’nun yer aldığı görüldü. Diğer taraftan ADA sınıfı TCG BURGAZADA korveti hızlı manevra kabiliyeti ve gelişmiş radar sistemleriyle tatbikatta yer aldı. Öte yandan hava savunma gibi pek çok kritik görevi yerine getirebilen TCG GELİBOLU fırkateyni, tatbikata katkı sağladı.
🗓️ 24-31 Ekim 2024
NATO'nun Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri kapsamında; 🇹🇷 TCG ANADOLU, TCG BURGAZADA, TCG GELİBOLU ve NATO unsurlarının katılımıyla icra edilen NEPTUNE STRIKE 24.2 Tatbikatı başarıyla tamamlandı.
🗓️ October 24-31, 2024
Within NATO Enhanced Vigilance… pic.twitter.com/6KwF2JLd4j
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 3, 2024
NATO tarafından yapılan basın duyurusunda NEST 24.2’nin ana hedefleri olarak NATO’nun harekât alanında seyrüsefer ve manevra özgürlüğünü korumak, stratejik deniz kilit noktalarını güvence altına almak, caydırıcılık ve teyakkuz sağlamak olduğu belirtildi. Ayrıca tatbikat NATO’nun geniş kapsamlı çok alanlı harekâtları mümkün kılma yeteneklerini geliştirerek operasyonel alanlarda birlikte çalışabilirliği arttırmayı da amaçlamaktadır.
Katılımcı birliklerin Orta Akdeniz ve Adriyatik Denizi’nden Kuzey ve Baltık Denizi’ne kadar faaliyet göstereceği ve NATO’nun yeni üyesi İsveç’le birlikte Baltık Denizi Bölgesi’nde havadan karaya faaliyetler yürütmek üzere Orta Avrupa’da hava operasyonları da gerçekleştirilmesi amaçlanmaktaydı. Ayrıca tatbikatta düzenlenen faaliyetler arasında amfibi çıkarmalar, mayınla mücadele operasyonları, patlayıcı mühimmat imhası ve insansız hava araçlarına karşı savunma da yer aldı. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Arnavutluk’a bağlı Sazan Adası’nda “Sahil Keşif” ve “Manevra ve Asimetrik Tehdit” eğitimleri icra edildi.
Tatbikatta Zırhı Amfibi Hücum Aracı ZAHA yer aldı
Milli Savuma Bakanlığı tarafından yayımlanan videoda Zırhlı Amfibi Hücum Aracı olan ZAHA’ların da yer aldığı görüldü. Tatbikat kapsamında Akdeniz ve Adriyatik Denizi’nde faaliyet gösteren ABD ve Türk amfibi kuvvetleri Arnavutluk kıyılarında amfibi çıkarma operasyonları gerçekleştirdi. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak için yürütülen proje kapsamında üretilen ZAHA, hem kara hem de su üzerinde hareket edebilme yeteneğiyle biliniyor. Tatbikatta aktif olarak kullanıldığı görülen ZAHA, özellikle çıkarma ve destek gibi kritik operasyonları gerçekleştirmek için tasarlandı.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin modernizasyon sürecinde donanmaya kazandırılan ZAHA, FNSS tarafından tasarlandı. Geçtiğimiz yıllarda ön prototip aracı ile dayanıklılık, denizde performans, karada performans, kendini düzeltme özelliği gibi pek çok mühendislik testi ve alt sistem kalifikasyonları başarıyla tamamlayan ZAHA, muadillerine göre daha yüksek balistik ve mayın korumasına sahip olup, günümüzün en gelişmiş görev sistemleri ile donatıldı.
İlgili Olarak