TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen; Yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, Ardışık Delici Harp Başlığı (ADHB) teknolojisine sahip, beton delici bir mühimmat olan SARB-83 seri üretime hazır hale getirildi.
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş yaptığı açıklamada ardışık delicili harp başlığı teknolojisinin “uçak bombasında” ilk kez NEB-84 ürünüyle Türkiye’de kullanıldığını ifade etti. Yurt dışında satıhtan-satha atılan mühimmatlarda bu teknolojinin kullanıldığını belirten Okumuş “uçak bombası olarak ardışık delicili yani çukur imlalı harp başlığı teknolojisi olarak yoktu” dedi.
NEB-84’ten edinilen tecrübe ile MK-83 genel maksat bombası geometrisinde ve kütlesinde tasarlanan SARB-83 SAGE’nin öz kaynakları ile geliştirildi.
Gürcan Okumuş, bombanın alt sistem testleri ve çevresel testlerinin sonuçlandırıldığını ve projenin nihai testleri kapsamında son olarak kalifikasyon ve delici etkinliğini görme testlerinin tamamlandığını belirtti. Okumuş ” SARB-83’te ardışık delici harp başlığı var ve bu tip uçak bombası olarak dünyada belki tek ülkeyiz” dedi.
Harp başlığı ile rakiplerinden ayrışıyor
Kinetik delici harp başlığı bulunan bombalar çeşitli ülkelerce üretiliyor ancak SARB-83 çukur imlalı ardışık delici harp başlığı ile bu ürünlerden ayrışıyor. Kinetik delici harp başlığı düşük açıda kırılma gibi problemler ile karşılaşma dezavantajına sahip.
Diğer ülkeler çukur imlalı ardışık delici harp başlığını satıhtan-satha veya havadan satha füzelerde kullanıyor. Füzeler dışında bombalarda da ADHB kullanılması ile maliyet etkin şekilde korunakları hedeflere vurulabiliyor.
SAGE hem NEB-84 ve SARB-83 bombalarında hem de SOM-B2 gibi seyir füzelerinde bu başlık teknolojisini kullanıyor.
SARB ve NEB’de ardışık delicili harp başlığı teknolojisi olduğu için çukur imlalı ön delici duvarda bir açılma sağlıyor ve ana delici buradan yoluna devam edebiliyor, çok ciddi etkinlik gösteriyor.
Dünyadaki yaygın muadilleri NEB’in BLU-109 ve SARB-83’ün BLU-110 mühimmatlarıdır ve bu mühimmatlarda da kinetik delici harp başlığı teknolojisi mevcut.
Uzun menzile delici başlık
SARB-83, MK-83 ile aynı ölçülerde tasarlandığı için yine SAGE tarafından geliştirilen HGK ve KGK ile uyumlu şekilde görev yapabiliyor. KGK ile SARB-83 kullanılması durumunda uzun erimli ardışık delici harp başlığına sahip olan yani uzun mesafeden korunaklı hedeflere maliyet etkin şekilde kullanılabilecek bir silah sistemi elde edilmiş oluyor.
SARB-83 Temel Özellikleri
- Boy: 1860 mm
- En Büyük Çap: 356 mm
- Ağırlık: 415 kg
- Patlayıcı Tipi: Ön Delici/Plastik bağlayıcı başlık, Ana Delici/Alüminyum katkılı plastik bağlı patlayıcı
- Tapa: ONUR-1 MOD4, FMU-152A/B, TST-101
Defence Turk Özel Haberidir
İlgili Olarak:
TÜBİTAK SAGE’nin Ardışık Delici Harp Başlığı teknolojisine sahip ‘termobarik’ bombaları
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.