Ülkemizin en önemli askeri araştırma ve geliştirme kurumlarından biri olan TÜBİTAK SAGE (Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) kritik ve önemli savunma sanayii projelerinin kalbinde yer alıyor. Geçmişteki Toros roketlerinden günümüzdeki kritik mühimmatlar SOM ve Göktuğ füze ailesine kadar çok sayıda önemli mühimmatın geliştirmesini üstlenen veya geliştirmesinde yer alan kurum gençler için en önemli tecrübe ve yüksek mühendislik çalışmaları için gözde kurum olarak görülüyor.
TÜBİTAK SAGE geliştirdiği silah sistemleri ve diğer Türk üreticilerin geliştirmelerine test imkanları, altyapı ve yetenekleri ile destek oluyor. TÜBİTAK SAGE’nin mevcut ve gelecekteki projeleri ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayarak Defence Turk’ün TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş ile gerçekleştirdiği söyleşiyi okuyabilirsiniz.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen; Yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, Ardışık Delici Harp Başlığı (ADHB) teknolojisine sahip, beton delici bir mühimmat olan SARB-83 Haziran 2020’de gerçekleştirilen testi geçmişti.
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, Ardışık Delici Harp Başlığı Teknolojisine sahip TERMOBARİK patlayıcıların kullanılabileceği TÜBİTAK SAGE‘nin uçak bombalarındaki çözümlerine şöyle ifade etti:
NEB-84, TÜBİTAK SAGE‘nin 2010’larda tasarımını gerçekleştirdiği MKEK’in desteklediği bir proje olarak Türkiye’nin ilk Nüfuz Edici Bombası oldu. Seri üretimi hali hazırda MKEK tarafından yapılan NEB, TSK envanterinde aktif olarak kullanılan mühimmattır. MK-84 geometrisinde 1 tonluk bir uçak bombası olarak HGK, KGK, LGK gibi güdüm kitleri ile noktasal hassasiyetle hedefe gidebiliyor. 2.1+ metre kalınlığında 35MPa’lık betonu delme etkinliğine sahip.
SARB-83 ise TÜBİTAK SAGE öz kaynakları ile geliştirilen ve MK-83 geometrisinde 500 kg’lık bir uçak bombası. 1.8+ metrelik 35MPa’lık betonu delebiliyor. Daha hafif olduğu için ikili salanlarla bir uçağın 4 tane taşıyabilmesi mümkün.
SERT-82 ise MK-82 kütlesel ve geometrik yapısında tekil kinetik delici özelliğe sahip bir uçak bombası olacak. 250 kg’lık ağırlığı ile farklı güdüm kitleri kullanılarak savaş uçakları dışında AKINCI, AKSUNGUR gibi bazı İHA’larda da kullanılabilecek.
Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı (HABRAS)
Savunma, havacılık ve uzay alanlarında yürütülen çalışmalara test desteği vermek amacıyla TÜBİTAK SAGE tarafından kurulan Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı (HABRAS) Konya Karapınar’da bulunan ATDM Gr. K.lığı bünyesinde 3 km2 bir alan üzerinde yer almaktadır. HABRAS, 2000 metrelik uzunluğu ile Avrupa’nın çift ray yapısına sahip en uzun raylı test hattı olma özelliğine sahiptir. HABRAS bir saha test altyapısı olup, gerçek kullanım koşullarına ya da taktik koşullara yakın bir şekilde, ses-altı ve ses-üstü hızlarda dinamik olarak sistemlerin ya da alt sistemlerin kontrollü bir şekilde test edilmesine olanak sağlamaktadır.
HABRAS’ta çok farklı ve çeşitli sistemlerin/alt sistemlerin testleri gerçekleştirilmektedir. Bu testlerden bazıları aşağıda özetlenmiştir:
- Radar ile hız ölçümü
- Harp başlığı patlama bölgesinde blast ölçümü
- Hızlı kamera ile mühimmatın serbest uçuşuna ve hedef üzerindeki etkilerine ilişkin bilgilerin elde edilmesi
- Tapa gibi elektronik sistemlere ray üzerinde, test kalemi ilerlerken ayrık sinyal ya da elektriksel güç verilmesi
- Tapanın başarısız olması durumunda yedek ateşleme sistemi ile canlı harp başlığı içeren sistemlerin ateşlenmesi
- Kızak ayırma sistemleri
- Enerjik ayırma sistemleri
- Mekanik ayırma sistemleri
İlgili Olarak:
Ardışık delici teknolojisine sahip SARB-83 ilklere imza atarak testi geçti
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.