Türk Silahlı Kuvvetleri Libya’da kalıcı hava ve deniz üssü kuruyor
Türkiye ile Libya arasındaki işbirliği derinleşiyor. Bu kapsamda pist, hangar vd onarılan Vatiye Askeri Hava Üssü’nün Türkiye’nin kullanımına verildiği ifade edilmektedir. Üste Hafter’e karşı harekatı başarıya ulaştıran SİHA ve hava savunma sistemleri mevzilendirilecek.
Vatiye hava üssü ile birlikte Misrata Limanının da Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına sunulacağı ifade edilmektedir. Sosyal medyaya 13 Ağustos 2020 tarihinde yansıyan görüntülerde Misrata açıklarında Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait olduğu değerlendirilen Gabya sınıfı fırkateyn görülmektedir. Gabya sınıfı fırkateyn ile birlikte görüntülerde Sikorsky S-70B-28 Seahawk helikopteri de görülmektedir. Görüntüler Türkiye Cumhuriyeti’nin Misrata Limanına kurulacak deniz üssü için harekete geçtiği şeklinde yorumlandı ve bölge kaynaklarınca da aynı yönde aktarımlarda bulunuldu.
Bölge kaynaklarına göre Ankara-Trablus arasındaki askeri işbirliği bir üst safhaya taşınıyor. Altyapının onarıldığı Vatiye Askeri Hava Üssü’nün Türkiye’nin kullanımına verildi. Vatiye Üssü’ne, Libya harekâtını başarıya ulaştıran Türk milli İHA/SİHA sistemleri ile hava savunma sistemlerinin konuşlandırılacağı aktarılıyor. Hava araçlarıyla tahkim edilecek Vatiye ile birlikte bir adım da Akdeniz kıyısındaki liman kenti Misrata’da atılacak.

Yeni Şafak tarafından aktarıldığı üzere Türkiye, TSK’nın Suriye kuzeyindeki harekât konseptlerini Libya sahasına yansıtarak büyük başarı elde etti. Bunun yanında Türk ordusu, Doğu Akdeniz kavgasının merkezindeki bölgede yürüttüğü operasyonlarda -Suriye’den farklı olarak- kara ve hava unsurlarıyla birlikte donanmayı da kullandı. TSK, Libya’da uyguladığı deniz-hava-kara müşterek harekât konsepti dahilinde Libya açıklarında deniz görev birliği bulundurdu. Muharip gemiler, keşif-gözetleme gemileri, yardımcı gemiler denizden gelen tehditleri önledi, lojistik hat kesintisiz işletildi, kara unsurlarına da radar sistemleri ve destek silahlarıyla katkı sunuldu. Doğu Akdeniz’de Yunanistan kışkırtıcılığındaki tırmanma da göz önüne alındığında Libya sahasında deniz kuvvetlerinin stratejik önemi, bölgede Türk donanmasının varlığının devamını zorunlu kılıyor. Bu doğrultuda Misrata Limanı’nın daimi konuşlanma için deniz üssüne çevrilmesi düşünülüyor. Ayrıca Libya’da deniz sahalarından petrol çıkarma konusunda en büyük hisse de Türkiye’ye ait olacak. Bölgedeki sondaj faaliyetlerinin güvenliği için Türk gemilerinin varlığı zaruri görülüyor.
İlgili Olarak
Türk Silahlı Kuvvetleri Libya’da kalıcı 2 üs kurma hazırlığında
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.