İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SAHA İstanbul iş birliğiyle düzenlenen 6. Savunma Sanayii Buluşmaları, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Etkinliğe İstanbul Vali Yardımcısı Yücel Gemici, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar ile İSO Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri ve savunma sanayii ana tedarikçi firmalarının yöneticileri katıldı. Aynı zamanda 18 ana yüklenici firmanın 70 masa ile yer aldığı etkinliğe, İSO ve SAHA İstanbul üyesi 690 firma katılım sağladı ve 2436 ikili görüşme gerçekleştirildi.
Ayrıca etkinlik kapsamında konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, Avrupa ülkelerinden Türk savunma sanayii projelerine yoğun ilgi olduğunu aktardı. Bu bağlamda Uçar konuşmasında, “Şu anda İspanya ile çok büyük bir projeyi görüşüyoruz, projemize katılmak istiyorlar. Sırbistan projemize katılmak, görüşmek istiyor. İngilizler bizimle çok fazla çalışmak istiyor.” ifadelerine yer verdi.
Savunma sanayii ihracatında 2024 hedefi 6.5 milyar Doları aşmak
Öte yandan savunma sanayii ihracatında 2024 hedefinin 6.5 milyar Doları aşmak olduğunu belirten Murat İkinci açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Büyük atılımların yaşandığı ülkemizde savunma sanayiimizin üretim hacmi 1 milyar Dolardan 12 milyar Dolara ulaştı. Aynı süreçte savunma sanayii bütçemizin ise 5.5 milyar Dolardan 90 milyar Dolara çıktığına şahit olduk. Savunma sanayii ihracatımız önündeki tüm engelleri aşarak 248 milyon dolardan 5.5 milyar Dolara yükseldi. Sektörümüzde istihdam sayısı 9.000’den 100.000’e çıktı. 20 yıl önce proje sayısı sadece 62 iken bugün 1000’i geçti. Yaptığımız çalışmalarla %80’in üzerinde yerlileşme oranına ulaştık.”
Ayrıca etkinlikte, savunma sanayiinde yerlileşme ve milli teknoloji geliştirme hedefleri doğrultusunda iş birliği fırsatları masaya yatırıldı. Türkiye’nin savunma sanayiindeki küresel rekabet gücünü artıracak projeler ve stratejiler detaylı olarak ele alındı. Bu doğrultuda panelde savunma sanayiinin yanı sıra mikro çip gibi ileri teknoloji alanlarında da Türkiye’nin yerlileşme hedeflerine ulaşması için sektörler arası iş birliğinin önemi de vurgulandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, etkinlikte yaptığı konuşmada iş dünyasına önemli bir çağrıda bulunarak mikro çip üretiminin stratejik önemine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:
“TOGG için bir araya gelerek büyük bir başarı sağladık. Aynı iş birliğini mikro çip alanında da öneriyoruz. Savunma sanayi ve sağlık başta olmak üzere mikro çip teknolojisi çok önemli. Bizim mikro çip işini çözmemiz lazım.”
İlgili Olarak
- ayyldzakf61@hotmail.com