TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti HGK-82’nin, Türk Silahlı Kuvvetlerine yeni teslimatları gerçekleştirildi.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve ASELSAN tarafından seri üretimi gerçekleştirilen hava gücümüzün önemli unsuru Hassas Güdüm Kitlerinden HGK-82’nin teslimatları sürüyor. Konuyla ilgili olarak Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, “Hava gücümüzün önemli unsuru güdüm kitlerimizin teslimatları sürüyor. Mk-82 güdümsüz genel maksat bombalarına güdüm yeteneğiyle hassas vuruş kabiliyeti kazandıran HGK-82 güdüm kitlerinin yeni teslimatlarını yaptık.” ifadeleri yer aldı.
Hassas Güdüm Kitleri sayesinde güdüm özelliği kazanan Mark serisi genel maksat bombaları, Türk Hava Kuvvetlerinin F-16 ve F-4E tipi savaş uçakları tarafından kullanılıyor.
Hava gücümüzün önemli unsuru güdüm kitlerimizin teslimatları sürüyor.
Mk-82 güdümsüz genel maksat bombalarına güdüm yeteneğiyle hassas vuruş kabiliyeti kazandıran HGK-82 güdüm kitlerinin yeni teslimatlarını yaptık. ✅
➡️ @aselsan
➡️ @SageTubitak pic.twitter.com/6vYb0P1Hdd— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) January 30, 2021
ANKA+ ve AKSUNGUR’a HGK ve KGK’nın entegrasyonu başlamıştı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen çift motorlu AKSUNGUR ve tek motorlu ANKA+ İHA’lara TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti (HGK) ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) entegrasyonu başlamıştı. Gelişmeyi TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş Twitter hesabından paylaşmıştı.
Yerli mühimmatlarımızın, yerli İHA’larımıza kendi yazılım ve algoritmalarımız ile entegre edildiğini vurgulayan Okumuş “bu yetenek sahada çok önemli bir güç çarpanı olacak” demişti.
HGK-82 (Hassas Güdüm Kiti -82)
HGK-82 mevcut 500 lb Mk-82 genel maksat bombalarını KKS/ANS güdüm sistemi ile havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çeviren, BRU 57 adaptörü ile çoklu atılabilen güdüm kitidir.
- BRU 57 adaptörü ile çoklu atım kabiliyeti
- Bağlı uçuş sırasında yeniden hedef belirleme
- Karıştırmaya dirençli
- Tüm hava koşullarında, gece ve gündüz görev yapabilme
- Görev başına daha az bomba, sorti ve personel
- Maliyet etkin
- Tümleşik ANS/KKS ile hassas vuruş kabiliyeti
- ANS/KKS ile 10 m altı, sadece ANS ile 25 m altı CEP değeri
- F-16 PO-III ve F-4E/2020 savaş uçaklarına sertifikasyon
- MIL-STD 1760 uyumluluğu
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili olarak:
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Kuzgun Modüler Müşterek Mühimmat görüntülendi

Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.