Birleşmiş Milletler (BM) Konvansiyonel Silah Kaydı – UNROCA’nın açıkladığı verilere göre, Türkiye Cumhuriyeti 2020 yılı içerisinde Avustralya’dan 1 adet MK 75 76 mm deniz topu tedarik etti. Rapora göre Türkiye, MK 75 76 mm deniz topunun alımını Avustralya Askeri Satışlar Ofisi üzerinden gerçekleştirdi. Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri Adelaide sınıfı, Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateynler özünde, fırkateynlerinde MK 75 76 mm deniz topu kullanıyordu. Avustralya Donanmasında 6 adet Adelaide sınıfı fırkateyn uzun süre hizmet verdikten sonra belli aralıklarla envanterden çıkarıldı. Son iki Adelaide sınıfı fırkateyn ise Nisan 2020’de Şili’ye satıldı.

Avustralya’dan alınan bahse konu sistemin acil ihtiyaca hasıl olarak mı yoksa yedek parça ihtiyacı vd. yönelik tedarik edildiği konusunda resmi bir beyanat yok. Geçmişte de başka ülkelerden ihtiyaca yönelik benzer alımların gerçekleştirildiği biliniyor.
Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde tıpkı Adelaide sınıfı gibi özünde Oliver Hazard Perry sınıfı olan Gabya sınıfı fırkateynler bulunuyor. Gabya sınıfı fırkateynlerde de MK 75 76 mm deniz topu kullanılıyor.

MKEK 76/62 mm Deniz Topu Geliştiriyor
Türkiye’de, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) gemiler için bir deniz topu geliştiriyor. 76/62 mm Deniz Topu Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilen çözüm Deniz Kuvvetleri envanterindeki orta ve düşük tonaj gemilerde kullanılacak. Türk Deniz Kuvvetleri en çok 76 mm top kullanan donanmalardan biri olarak öne çıkıyor. Bu topun yerli olarak geliştirilmesiyle önemli miktarda kaynak ülke içinde kalacak.
Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde İtalyan OTO Melara (Leonardo Grubu altında) 76 mm deniz topu kullanılıyor. Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki Gabya sınıfı fırkateynler, ADA sınıfı korvetler ve Rüzgar, Doğan sınıfı, Yıldız sınıfı ve Kılıç sınıfı hücumbotlarda OTO Melara 76 mm deniz topu kullanılıyor. Son olarak ortaya çıkan görüntülerde eski gemiler olan Burak sınıfı korvetlere de 76 mm deniz topu eklendiği görüldü.

OTO Melara tarafından üretilen 76 mm top sisteminin Compact, Super Rapid ve Strales Systems adında 3 farklı versiyonu bulunuyor. Türk Donanması gemileri çok büyük oranda Compact modelini kullanıyor. Yeni üretilen gemilerde ise Super Rapid modeli kullanılıyor.
Ayrıca Defence Turk tarafından edinilen bilgiye göre Deniz Topu için uygun mühimmat ile ilgili çalışmalar yine MKEK tarafından yürütülüyor.
Bu top sisteminde kullanılabilecek atış kontrol sistemi ise halihazırda ASELSAN tarafından üretiliyor. Bu sistem MİLGEM Projesi kapsamında üretilen ADA sınıfı korvetlerde kullanılıyor. Ayrıca ASELSAN daha büyük kalibre 127 mm deniz topu için de atış kontrol sistemi geliştiriyor.
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.