Milli Savunma Bakanlığı, ülkemizin 18 Şubat 1952’de üyesi olduğu NATO’ya yapmış olduğu önemli katkıları vurgulayarak katılışımızın 69’uncu yıl dönümünü kutladı.
Milli Savunma Bakanlığı resmi Twitter hesabından, NATO’nun en büyük ikinci ordusu olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin 69 yıldır NATO’da önemli görevler üstlenmeye devam ettiği vurgulanan bir video paylaşımında bulundu.
#NATO’nun en büyük ikinci ordusu olan Türk Silahlı Kuvvetleri, 69 yıldır NATO’da önemli görevler üstlenmeye devam ediyor. pic.twitter.com/9yacnLsFCj
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) February 18, 2021
COVID-19 salgınına rağmen Türkiye’nin NATO’ya katkısı aralıksız devam etti
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda Türkiye’nin; harekat ve operasyonlarda 2 bin personel ile NATO’ya en çok katkı veren ülkeler sıralamasında ilk 5’te yer aldığı, ayrıca NATO’nun ortak bütçesine en fazla katkı sunan 8’inci ülke konumunda bulunduğu bilgisine yer verildi.
Ayrıca, “COVID-19 salgınına rağmen NATO tatbikatlarına, kuvvet yapısına ve kadrolarına kesintisiz katkımız devam etmektedir. Akdeniz’deki harekata ise katkımız sürmektedir. NATO Hazırlık İnsiyatifi’ne (NRI) Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarımız ile katkı verilmektedir.” denildi.
6 Nisan 2020’de NATO Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı (LANDCOM) resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda; “Türk ev sahiplerimize COVID-19 ile mücadeleye yardımcı olmak için onlardan aldığımız çok değerli destek için yürekten teşekkür ederiz.” ifadesine yer verilmişti.
MSB, NATO Mukabele Kuvveti Kara Unsur Komutanlığı görevini devraldı
Yapılan paylaşımda MSB’nin 2020 yılında 7 adet NATO tatbikatına katılım sağladığı ve 2021 yılında da yine yoğun şekilde NATO tatbikatları planlandığı bilgisine yer verildi.
Ayrıca MSB, NATO Mukabele Kuvveti Kara Unsur Komutanlığı (NRF 21 LCC) görevini üstlenen 3’üncü Kolordu Komutanlığımız (HRF), 12 Ocak’ta düzenlenen törenle NRF Flamasını teslim aldı.
MSB, yurt dışında kritik görevler üstlendi
NATO’nun yurt dışı faaliyetlerinde de önemli bir konumda yer alan Türkiye’nin, Kararlı Destek Misyonu kapsamında Afganistan’da birtakım görevler üstlendiğine vurgu yapıldı. Türkiye’nin;
- Hamid Karzai Uluslararası Havaalanında lider ülke rolüyle işletme ve kuvvet koruma sorumluluğunu üstlenmesi,
- Afgan eğitim kurumlarına danışman görevlendirmesi
- Kosova’da yürütülen Kosova Gücü Harekatı’na (KFOR) 900’den fazla personelle katkı sunulması
- NATO Irak Misyonu’nda 25 Ocak 2021 tarihi itibariyle 25 personelimizin göreve başlaması
yurt dışında üstlendiği başlıca görevler olarak sıralandı.
NATO ile birlikte denizlerde ve havada yoğun görevler
MSB, NATO’ya katılışımızın 69.yılını kutlarken deniz kuvvetlerine yapılan katkıları da paylaşmayı ihmal etmedi. NATO’nun tanımlanmış deniz resminin (white picture) Karadeniz için yüzde 60’tan fazlası, Doğu Akdeniz için ise en az yüzde 40’ının Türkiye tarafından temin edildiğinin altı çizildi.
Ülkemizin; 30 NATO üyesi içerisinde NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2’ye (SNMG-2) en fazla katkı veren üçüncü ülke olduğu, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Deniz Görev Grubu-2’ye (SNMCMG-2) en fazla katkı veren ikinci ülke konumunda bulunduğu verileri paylaşıldı.

Ayrıca yıl dönümünü kutlama paylaşımında, hava kuvvetlerinde verilen desteğe de yer verildi. Paylaşımda:
“Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın Balıkesir, Bandırma, Akhisar, Dalaman, Merzifon, Milas, Erzurum, İncirlik ve Diyarbakır meydanlarında görevlendirilen savaş uçakları, 24 saat boyunca Alarm/Reaksiyon bekler görevi ile NATO’ya destek sağlamaktadır.”
“2015 yılından bu yana Milli HİK uçaklarımız ile Güvence Tedbirlerine (Assurance Measures-AM) ayda 2 sorti, Deniz Muhafızı Harekâtına (Operation Sea Guardian-OSG) ise ayda 3-4 sorti ile destek verilmektedir.”
“Güvence Tedbirleri (Assurance Measures) kapsamında uçan HİK uçağına ve Ukrayna ve Koalisyon-NATO görevlerinde uçan NATO AWACS uçağına ayda 4 sorti havadan yakıt ikmali desteği sağlanmaktadır.”
ifadelerine yer verildi.

69’uncu yıl dönümünde NATO’nun ilk kadın jet pilotu olan Leman Altınçekiç unutulmadı
MSB Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile Hava Pilot Albay Leman Bozkurt Altınçekiç’i anmayı da unutmadı. NATO’nun ilk kadın jet pilotu olan Hava Pilot Leman Bozkurt Altınçekiç rahmetle anılarak “Tüm dünyaya örnek olan kahraman kadınlarımızla gurur duyuyoruz.” ifadelerine yer verildi.
NATO’nun ilk kadın jet pilotunun bir Türk subayı olduğunu biliyor muydunuz?
NATO’ya katılışımızın 69’uncu yıl dönümünde Hava Pilot Albay Leman Bozkurt Altınçekiç’i rahmetle anıyor, tüm dünyaya örnek olan kahraman kadınlarımızla gurur duyuyoruz.🇹🇷#TBT pic.twitter.com/bSpkt9GqcR
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) February 18, 2021
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
TSK’ya ait KC-135R’den NATO’nun HEİK uçağına ilk kez gece yakıt ikmali

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi. Bilişim hukuku ve Uluslararası hukuk alanlarında araştırmalar yapıyor. Uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii alanları ile ilgileniyor.