Türkiye ve Gürcistan Hükümetleri arasında imzalanan Askeri-Mali İşbirliği Anlaşmaları kapsamında Türkiye tarafından Gürcistan Ordusuna 5 milyon dolarlık araç hibe edildi.
Gürcistan Silahlı Kuvvetleri Askeri-Mali İşbirliği Anlaşmaları kapsamında 35 adet BMC Neocity 8,5 M Dizel Otobüs ile birlikte 12 adet özel amaçlı araç hibe edildi. Türkiye tarafından Gürcistan Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonu kapsamında hibe dilen araçlarla ilgili olarak açıklama T.C. Tiflis Büyükelçiliği sosyal medya hesabı üzerinden yapıldı. Yapılan açıklamada ise,
“Türkiye ve Gürcistan Hükümetleri arasında imzalanan Askeri-Mali İşbirliği Anlaşmaları kapsamında; Gürcistan Savunma Bakanlığı ile HİDROMEK Hidrolik Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında imzalanan sözleşmeyle Milli Savunma Bakanlığımızca Gürcistan’a hibe edilen zırhlı iş makinaları ve aparatları ile yine Gürcistan Savunma Bakanlığı ile BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında imzalanan sözleşmeyle Milli Savunma Bakanlığımızca Gürcistan’a hibe edilen 35 BMC Neocity 8,5 M Dizel Otobüs, Gürcistan Savunma Bakanlığına bugün (27 Kasım) Vaziani’de düzenlenen törenle teslim edilmiştir.
Törene Gürcistan’ı temsilen Gürcistan Savunma Bakanı Irakli Garibashvili, Gürcistan Savunma Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Giorgi Matiashvili, Gürcistan Savunma Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Irakli Chichinadze, Gürcistan Savunma Kuvvetleri Strateji Planlama Departmanı Başkanı Albay Ioseb Nikoleishvili ile ülkemizi temsilen T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Askeri Ataşe Ikmal Albay Burak Altıner, Askeri Ataşelik yetkilileri Deniz Yarbay Fatih Bali, Muhabere Binbaşı Zafer Etik ve Hava Piyade Yüzbaşı Deniz Küçük iştirak etmişlerdir.”
ifadelerine yer verildi.
Törenden yansıyan görüntüler Gürcistan Silahlı Kuvvetleri’ne 35 adet otobüs ile birlikte 12 adet Dozer ve 4 adet zırhlı dozer kabini verildiği görülmektedir.
Gürcistan Savunma Bakanı Irakli Garibashvili tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada hibe tutarının 5 milyon dolar olduğu ifade edildi. Garibashvili açıklamasının devamında ise Gürcistan Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonunu ilerletmek ve Türkiye Cumhuriyeti ile yakın ilişkileri geliştirmek adına 2021 yılında 20 milyon dolarlık hibe daha yapılması beklenildiği ifade edildi.
Türkiye Gürcistan Askeri İlişkilerine Dair
1992 yılında bağımsızlık sürecinde yaşanan çatışmalarda ordusunun yetersizliğini bir kez daha fark eden Gürcistan; Soçi Anlaşması ile durağan bir hal alan Güney Osetya sorununun tekrar alevlenme ihtimaline karşın ordusunu modernize etmeye çalıştı. Bu süreçte Gürcistan’ın ABD’den sonra kapısını çaldığı ikinci ülke Türkiye oldu. Sadece 1996 yılında Türkiye’den Gürcistan’a 2 milyon 478 bin dolar tutarında askeri yardım yapıldı.
NATO’nun Kafkasya projeleri doğrultusunda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 1997’de Gürcistan’ı ziyaret ederek askeri eğitim alanında iş birliğini öngören bir dizi anlaşma imzaladı. Askeri iş birliği 14 Mayıs 1998’de Türk-Gürcü Ortak Deniz Tatbikatı ile yeni bir boyuta taşındı. Türkiye, eski bir Sovyet Cumhuriyeti ile ortak askeri tatbikat düzenleyen NATO ülkesi olarak dikkat çekmişti. Askeri İşbirliği Anlaşma kapsamında Türk Özel Kuvvetleri tarafından; Gürcü Özel Kuvvetleri’ne ve Gürcü ordusunun komando birliklerine eğitim verildi.
1997 yılında Türkiye-Gürcistan arasında imzalanan Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması’nın sonucu olarak Gürcü askerlerine, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından önemli ölçüde personel eğitimine yönelik destek verildi. Gürcistan ordusunu yönetecek olan subayların yetiştirildiği Gürcistan Müşterek Harp Okulu, Türkiye’nin desteğiyle Gürcistan Savunma Akademisi olarak yapılandırıldı. Aktif olarak bu okulda eğitime Türkiye destek vermektedir. Gürcü ordusunu yönetecek subaylar Türk subayların eğitiminden geçiyor diyebiliriz. Ayrıca anlaşma kapsamında başarılı askeri öğrenciler karşılıklı öğrenci değişimi kapsamında Türkiye’ye gelerek harp okulunda eğitim alabiliyordu.
Ayrıca, Gürcistan güvenlik güçlerinde Nurol Makina üretimi Ejder Yalçın 6×6, Otokar üretimi Cobra ve Akrep gibi Türk zırhlıları hizmet vermektedir.
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.