Türkiye-Ukrayna ortak üretimi tanksavar füze fırlatma sistemi SERDAR’ın başarıyla test edildiği ve seri üretim için hazır olduğu bildirildi.
Ukroboronprom raporlarına göre: “Yabancı bir müşteri için geliştirilen ilk Ukrayna-Türkiye tanksavar füze fırlatma sistemi SERDAR‘ın saha testleri Ukrayna’da tamamlandı. Bundan böyle, Türk şirketi ASELSAN ve Ukroboronprom işletmelerinin Luch Tasarım Bürosu ve SpetsTechnoExport şirketinin ortak girişimi mevcut müşterileri ile yapılan sözleşmede yer alan ürün için seri üretim hazır.”
Geliştiriciler, Ukrayna ve Türkiye savunma bakanlıklarının da yeni sisteme ilgi duymasını bekliyorlar.
Raporda: “Daha önce de belirtildiği gibi ASELSAN, özellikle stabilizasyon sistemi, yangın kontrol sistemleri, hedef tespit ve izleme sistemi, kızılötesi / video görüntüleyicileri ve lazer işaretleyici vb. gibi sistemin geliştiricisi ve entegrasyonunu yapan firma olarak görev yapmıştır. Luch Tasarım Bürosu tarafından geliştirilen ve üretilen anti-tank güdümlü füzeleri SKIF’in tedarik ve entegrasyonunun yanı sıra ortak girişime rehberlik ve kontrol sistemleri sağlayabilecek.” ifadeleri de yer aldı.
ASELSAN ve Ukroboronprom İşbirliği
“SERDAR” tanksavar füzesi fırlatma sistemi, gündüz / gece ve olumsuz hava koşullarında yer hedeflerine karşı operasyonlarda yüksek etkinlik sağlayacak çok yönlü, uzaktan kumandalı ve stabilize edilmiş bir silah sistemidir. Ana silah olarak sistem, RK-2S füzeleri için iki (ayrı versiyonda – dört) fırlatıcı ile hassas güdümlü tanksavar füzesi SKIF’in mobil versiyonunu taşıyor. Bu 130 mm kalibreli hassas füzeler, hedefi 5 km mesafede imha edebiliyor ve dinamik korumanın arkasında 800 mm kalınlığındaki zırhı kırabiliyor. Ayrıca sistem 12.7 mm ve 7.62 mm kalibreli iki makineli tüfek ile donatıldı.
Sistem hafif, düşük hacimli ve mevcut veya yeni geliştirilecek zırhlı yüksek hareketli savaş araçlarına entegrasyon için uygun. Sistem ile zırhlıların ölümcül olmalarını oldukça artacak. Kullanıcı personeli korumak için sistem, aracın içinden yüksek hassasiyetli kontrol sistemiyle kullanılır.
Bu proje, Ukrayna-Türk savunma ürünlerinin üçüncü ülke pazarlarına ortak tanıtımı için ilk örnektir. İlk defa, Mayıs 2018’de Ukrayna’da yapılan test sırasında SERDAR tanksavar füze fırlatma sistemi basına gösterildi.
Ayrıca SpetsTechnoExport, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları için Türkiye’den askeri ürünler almak üzere Türk şirketi ASELSAN ile bir dizi sözleşme imzaladı. Özellikle Ukrayna Hükümeti, güdümlü tanksavar füze sistemlerinde kullanılmak üzere Dörtgöz termal kamera ithal etmeyi ve bir sonraki UHF askeri haberleşme sistemlerinin partilerini almayı planlıyor.
Genel Özellikleri
- Tanksavar füzesi
– 2/4 Anti-Tank Füzesi ateş etmeye hazır (SKIF, KORNET vb.)
Birincil Silah Seçenekleri
– Ana Tabanca: 12.7 mm makineli tüfek
– İkincil Tabanca: 7.62 mm makineli tüfek - Hareket Sınırları
– İki eksenli, gyro-stabilize ve modüler taret
– Yükseklik: -15 ° / + 45 °
– Azimut: N x 360 ° (Kayma Halkası ile) - Mühimmat İstifleme
– Birincil Silah Seçenekleri: 200 mermi
– Eş eksenli Silah Seçenekleri: 400 mermi - Diğer özellikler
– Uzaktan kontrol ve ateşleme yetenekleri
– Pasif hedef tespit ve izleme
– Otomatik hedef takibi
– Sabit ve hareket halindeyken ateş edebilme
– Tüm hava şartlarında çalışma; Kızılötesi / Video görüntüleyiciler ve Lazer Mesafe Bulucu
– Çalışma Sıcaklığı: -32 °C – + 55 °C
– Harici sensörlere entegrasyon yeteneği
– Otomatik Yangın Kontrol Fonksiyonları
– Önceden tanımlanmış sektör tarama özelliği
– Balistik hesaplamalar
– Son mühimmat uyarısı
– Nokta yok Yangın bölgeleri yok özelliği
Test Görüntüleri
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.