Türkiye ve Yunanistan arasında yapılması planlanan istikşafi görüşmeler, 25 Ocak 2021 günü İstanbul’da gerçekleştirildi. Bir sonraki görüşmenin Atina’da yapılması kararlaştırıldı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile ikili ve bölgesel meseleleri görüşmek üzere bir araya geldiği bildirilmişti. Ekim 2020’de Slovakya’da düzenlenen Bratislava Küresel Güvenlik Forumu’na katılan Çavuşoğlu, Dendias ile yaptığı görüşmede ikili konular başta olmak üzere Doğu Akdeniz ve Kıbrıs adası çevresinde ortaya çıkan anlaşmazlık konularını ele aldı. Görüşmenin sonunda, iki ülke arasında istikşafi görüşmelerin yapılmasında mutabık kaldığı ifade edilmişti.
Bahse konu gelişmeyle birlikte Doğu Akdeniz’de iki ülke arasında yaşanan gerilimin ardından gerilimi düşürücü mekanizma kurulmuştu. Türkiye ve Yunanistan arasında ilk kez 2002’de başlatılan istikşafi görüşmelerin sonuncusu (60. tur), 1 Mart 2016’da Atina’da yapılmıştı. O tarihten sonra iki ülke arasındaki görüşmeler, siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.
Türkiye ve Yunanistan, istikşafi görüşmeler için tekrar aynı masada buluştu. 25 Ocak 2021 günü İstanbul’da gerçekleşen görüşmenin, Yunanistan ile yapılan istikşafi görüşmelerin 61’inci turu olduğu belirtildi. Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşen 3 saatlik görüşmenin ardından Büyükelçi Pavlos Apostolidis başkanlığındaki Yunan heyetin Atina’ya dönmek için saat 16.00 civarında İstanbul’dan ayrıldığı belirtildi.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından görüşme ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Türkiye ile Yunanistan arasındaki İstikşafi Görüşmeler’in 61. turu Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile (E.) Büyükelçi Pavlos Apostolidis başkanlığındaki heyetler arasında 25 Ocak 2021 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.” ifadelerine yer verildi.
MEB ve Kıta Sahanlığı Konuları Ele Alındı
Türkiye saatiyle 11.00’de başlayan görüşmelerde, Yunan medyası tarafından da belirtildiği üzere, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da yer aldığı ifade edildi. Yunan medyası, görüşmelerde Adalar Denizi (Ege) ve Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölge ve kıta sahanlığı konularının uluslararası hukuk temelinde ele alınmasının amaçlandığını belirtti. Buna ek olarak, istikşafi görüşmeler öncesinde Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias tarafından görüşmelere ilişkin verilen bir röportajda da bahsedildiği üzere, adaların silahsızlandırılması konusunun tartışılmadığı kaydedildi.
Türk ve Yunan heyetleri arasında Dolmabahçe’de gerçekleşen görüşmede, her iki tarafın da görüşmelerin gündemine alınması gereken konuları kendi açılarından sundukları bildirildi.
Büyükelçi Pavlos Apostolidis başkanlığındaki Yunan heyetinin, görüşmelerin içeriğini derhal Atina’ya bildirmesi bekleniyor. Görüşmeyle ilgili önümüzdeki saatlerde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama yapılmasının beklendiği ifade ediliyor.
Diplomatik kaynaklar tarafından bildirildiğine göre, bir sonraki turun Atina’da yapılması kararlaştırıldı. Ancak henüz ne zaman yapılacağı bilinmiyor.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, görüşme sonrasında Twitter hesabından yaptığı paylaşımda,
“Türkiye ile Yunanistan arasında dört buçuk yıldır yapılmayan istikşafi görüşmeler bugün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde Ege dahil tüm sorunların çözümü mümkündür ve bunun için irademiz tamdır. Bölgesel barış ve istikrar herkesin menfaatinedir.”
ifadelerine yer verdi.
Türkiye ile Yunanistan arasında dört buçuk yıldır yapılmayan istikşafi görüşmeler bugün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde Ege dahil tüm sorunların çözümü mümkündür ve bunun için irademiz tamdır. Bölgesel barış ve istikrar herkesin menfaatinedir. pic.twitter.com/fOdG410eLa
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) January 25, 2021
Türkiye’nin, sorunların çözümünde karşılıklı diyalog ve müzakereyi tercih etmesinin, AB tarafından da olumlu olarak değerlendirildiği ifade edildi. Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin tekrar başlaması, AB ve üye ülkeler tarafından da olumlu karşılandı.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
