NATO’dan anonim kaynaklar; Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde YPG’ye -örgütün ABD, AB ve Türkiye tarafından terör örgütü ilan edilmiş olan PKK’nın Suriye kolu olduğu bilinmektedir; Türkiye Cumhuriyeti makamları bunu vurgulamak için iki kısaltmayı birden kullanmaktadır- karşı verdiği mücadeleye NATO’nun yeteri kadar siyasi destek vermediği gerekçesiyle ittifakın Baltık ülkeleri ve Polonya ile ilgili savunma planlarını engellediğini iddia etti.
Reuters’ın NATO’daki savunma kaynaklarına dayandırarak verdiği haberinde, Türkiye’nin NATO’nun Baltık ülkeleri ve Polonya ile ilgili savunma planlarını, ittifakın Ankara’ya Suriye’de YPG ile mücadelesine daha fazla destek verene kadar reddettiğini yazdı.
Haberde, Türkiye’nin NATO’daki temsilcisine ittifakın YPG’yi terörist örgüt olarak görene kadar, söz konusu savunma planlarını imzalamaması, özel ve resmi görüşmelerde bu konuda daha katı tutum sergilemesi yolunda talimat verdiği bildirildi. Anonim NATO kaynaklarının bu iddialarına Türk makamlarından, NATO’daki Türk temsilcisi ve Dışişleri Bakanlığı, henüz bir doğrulama veya yalanlama gelmedi. Anonim kaynaklar; söz konusu tartışmanın, gelecek hafta NATO’nun Londra’da yapacağı 70. yıldönümü zirvesi öncesi Ankara ve Washington arasındaki YPG konusundaki görüş ayrılığının da bir göstergesi olduğu yorumu yapıldı. Amerika Birleşik Devletleri; PKK’yı terör örgütleri listesine 8 Ekim 1997’de almış olsa da aynı listede YPG bulunmuyor.
NATO’nun Rusya’ya karşı Baltık ülkelerini savunma planı
NATO ülkeleri, Baltık ülkeleri ve Polonya’nın olası bir Rus saldırısına karşı savunulması konusunda bir askeri planı hayata geçirmek istiyor. Reuters’e konuşan bir diplomatik kaynak, Türkiye’nin onayı olmadan bu planın hayata geçirilmesinin zor olduğunu belirterek, savunma planını engelleyerek, Türkiye’nin Doğu Avrupalıları bu konuda “rehin aldığını” iddia etti. Reuters’e konuşan ikinci diplomatik kaynak ise ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un NATO aleyhindeki son açıklamalarının ardından ittifakın birlik ve dayanışmaya en fazla ihtiyaç duyduğu bir sırada Türkiye’nin tavrını “birliği bozan” bir davranış olarak niteledi. Macron, Economist’e verdiği röportajda Türkiye’nin Suriye’de icra ettiği harekata “cevap vermemesi” sebebiyle İttifakın “beyin ölümünün” gerçekleştiğini dile getirmişti.
Baltık ülkeleri ve Polonya’yı savunma planı, Rusya’nın tek taraflı olarak Kırım’ı 2014 yılında ilhakının ardından ilk kez gündeme gelmişti.