Kriter Dergisi Şubat 2022’de yayınladığı 65. sayısında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile söyleşi yaptı. Söyleşi de Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu kapsamında 2023, 2051 ve 2071 hedeflerini de barındıran uzay teknolojileri, TEKNOFEST, süpersonik ramjet motoru prototipi ve TOGG gibi konulara yer verildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; söyleşi de Milli Uzay Programında yer alan 10 hedefi de 2030’a kadar gerçekleştirme konusunda kararlı olduklarını belirtti. İlk aşama da ise uzaya bir Türk insanın gönderilmesi ve Ay Araştırma Programı Projesinin Ay’a sert iniş safhasının gerçekleşmesine odaklandıklarını ifade etti. DeltaV Uzay Teknolojilerinin geliştirdiği hibrit roket motoruna ise tarihçe kazandırılarak hibrit roket motoru uzay alanında rekabet oluşturacak bir ürün haline getirilecek. Hibrit roket motorunun geliştirilme süreçleri ve süreçlerde yer alan testleri 2022 yılı itibari ile devam etmekte.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; “Ay misyonunda kullanılacak aracın tasarım ve görev planlama süreçleri de başladı. Bu yıl uzay aracında kullanılacak yerli itki sisteminin tasarımı tamamlanarak entegrasyon süreci başlatılacak.” ifadelerinde bulunarak Ay Araştırma Programı kapsamında geliştirilen uzay aracının tasarımına başlandığını ve hibrit roket motorun tamamlanıp entegrasyonunun yıl sonunda yapılacağı belirtildi.
Ay Araştırma Programı Projeleri
Ülkemizde uzay teknolojileri alanındaki ilerlemeler hızla devam ederken, mevcut yeteneklerin sınırlarını genişletmek ve uluslararası arenada söz sahibi olmak üzere Ay Araştırma Programı kapsamındaki ilk proje gerçekleştirilecektir. Uzay endüstrimiz ve teknolojilerimiz için bayraktar olacak bu ilk proje kapsamında Dünya’dan Ay’a ulaşacak ve buradan veri toplayarak Ay yüzeyi ile teması sağlayacak bir uzay aracı geliştirilecek ve görev operasyonları yürütülecektir. Bununla birlikte geliştirilecek birçok milli sistem ve ürüne derin uzay tarihçesi kazandırılarak uzay teknolojileri pazarındaki rekabet gücümüz artırılacaktır. Son olarak Ay’da mevcudiyetimizi sürdürülebilir kılmamız ve ülkemizin Ay’daki haklarının korunması yönünde geleceğe yönelik önemli bir yetenek kazanılacaktır.
Ay Araştırma Programı’nın ilk projesi kapsamında TÜBİTAK UZAY geçmişten bugüne gelen öncü rolünü tecrübesiyle birleştirerek proje yöneticisi kuruluş olarak sorumluluk alacaktır. TÜBİTAK UZAY, uzay aracının tasarımı, geliştirilmesi ve operasyonları aşamalarında bugüne kadar kazandığı proje yönetimi, sistem mühendisliği, sistem-ekipman-yazılım geliştirme, alt sistem üretme, sistem tümleştirme, uzay ortamı testleri ve uzay aracı işletim (operasyon) yeteneklerini ve Ar-Ge kabiliyetini öne çıkararak başarı sağlamayı hedeflemektedir. Bununla birlikte milli uzay sanayii tarafından geliştirilen hibrit itki teknolojisi ve tecrübe bu projeye aktarılarak uzay araçlarına uygun bir milli hibrit itki sistemi geliştirecektir.
İlgili Olarak
2023 Ay Görevinde uzay aracını DeltaV’nin hibrit motoru taşıyacak

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever