2016 yılında STM tarafından tanıtılan duvar arkası görüntüleme radarı DAR sahada aktif olarak kullanılıyor.
2020 yılında İstanbul TEM Şube tarafından DEAŞ hücre evlerini hedef alan operasyonlarda STM tarafından özel maksatlara yönelik geliştirilen m-DAR duvar arkası radarın aktif olarak kullanıldığı görüntülendi.
Yapılan baskınlar sonucu örgüte ait dijital ve yazılı dokümanlar ele geçirilmişti. Operasyonlar kapsamında ele geçirilen 13 örgüt üyesinin DEAŞ’ın para işlerinden sorumlu oldukları ve sosyal medyada gerçekleşen propagandalarda yer aldıkları bilgisi verilmişti.
STM tarafından geliştirilen DAR, Ultra Geniş Bant (UGB) sinyalleriyle görsel erişim sağlanamayan, kapalı mekanlarda sabit ve hareketli hedeflere ait konum/mesafe bilgisini 2 boyutlu olarak kullanıcıya sunuyor. DAR beton, tuğla, alçıpan, ahşap ve plastik yüzeylere nüfuz edebiliyor.
DAR, tek personel tarafından taşınmasının yanı sıra üç ayak ile hedef bölgeye yerleştirilerek uzaktan kullanılabilir.
6,5 kg ağırlığında olan DAR geliştirmelerle 1,5 kg olan m-DAR olarak da sunulmuş ve rehine kurtarma, terörle mücadele ve özel operasyonlarda kullanıma uygundur. Askerî kullanımın yanı sıra DAR ailesi yangın, gaz kaçağı gibi afetlerde, arama/kurtarma operasyonlarında, duvar&kapı arkasında kullanılarak daha hızlı ve doğru tespitlerde bulunabilir.
Özellikle boyut ve ağırlık göz önüne alındığında kullanıcı dostu bir tasarıma sahip m-DAR dahili batarya ile en az 1 saatlık kullanım sağlıyor. DAR ise dahili bataryayla 4 saata kadar kullanım sunarken şebeke voltajı ile de kullanılabiliyor.
Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı DAR kullanıyor
STM DAR, 2018’de JÖAK’e bağlı özel eğitimli JOPER eğitimlerinde de görüntülendi.
Ejder Yalçın‘ların yer aldığı eğitim alanında KCR-556 piyade tüfekleri kullanıldı. Türk savunma sanayiinin gelişmiş ürünlerinden STM DAR sayesinde atış öncesi binada kaç kişinin nerede olduğu saptandı.
Eğitimde Özel Kuvvetler Komutanlığı ve JÖAK tarafından da kullanılan PD-100 Black Hornet Nano İHA görüntülendi. Henüz ASELSAN Nano İHA’sı envantere alınmadığı için Black Hornet’ler aktif olarak kullanılıyor. Yerli çözüm geliştirildiğinde JÖAK ve Özel Kuvvetler’de de kullanılacağı öngörülüyor.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.

Uzay ve roket teknolojilerine pek meraklı mühendislik öğrencisi, defenceturk.net te savunma sanayii araştırmacısı.