Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) bünyesinde hava araçlarının rüzgâr tüneli testlerinin yerli ve milli imkânlarla gerçekleştirilmesine yönelik olarak Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 2’nci büyük ses altı rüzgar tüneli tesisinin inşaatı devam ediyor. Rüzgâr tünelinin başta Milli Muharip Uçak olmak üzere özgün, sabit kanat ve döner kanat hava araçlarının geliştirilmesinde ve kritik sektörlerde kullanılması amaçlanıyor.
TUSAŞ tarafından işletilecek olan tesiste, TUSAŞ’ın geliştirdiği özgün hava araçları başta olmak üzere savunma sanayii ve diğer sektörlerde geliştirilen ürünlerin testleri gerçekleştirilecek, tasarım ve test verilerinin ülkemizde kalması sağlanacak. Tünelde büyük, küçük ve açık olmak üzere üç farklı test kesiti olacak ve tünel ölçme-değerlendirme için ileri teknoloji ekipmanlar ile donatılacak. Entegre hareketli yer bant sistemi ile hava araçları için iniş kalkış testleri Türkiye’de sadece bu tünelde yapılabilecek. Kazanılacak olan bu test kabiliyetleri yanı sıra test edilecek modellerin üretimi, bütünlenmesi, enstrümantasyonu da bu tesiste gerçekleştirebilecek ve ürün geliştirme sürecine önemli katkılar sağlanacak.
Rüzgar tüneli inşaatı ile ilgili konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Avrupa’nın en büyük 2’inci ses altı rüzgar tüneli tesisini yapıyoruz. Ülkemizin beka projesi MMU için parmakla gösterilen bir seviyeye ulaşıyoruz. Tesisimiz, aeroakustik test yapmaya olanak sağlayacak kabiliyeti ile Türkiye’nin bu alandaki tek tesisi olacak.”
TÜBİTAK SAGE’den Sesüstü Rüzgar Tüneli
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, Eskişehir Teknik Üniversitesi Savunma Sanayii ve Teknolojileri Kulübü (SASTEK) tarafından düzenlenen Eskişehir Savunma Sanayii Konferansı – ESAS’20 etkinliğine katılmıştı. Okumuş, etkinlik sırasında kendisine yöneltilen “sesüstü hızda rüzgar tüneli” sorularına cevap olarak:
“Sesüstü Rüzgar Tüneli yatırımına, TÜBİTAK SAGE başladı. Esasında bu çok da bilinmeyen bir bilgi, paylaşmış olalım. İnşallah Türkiye’nin ilk Sesüstü Rüzgar Tüneli, TÜBİTAK SAGE tarafından önümüzdeki yıllarda devreye alınacak. Tabi çok zor bir yatırım özel teknolojiler gerekiyor. TÜBİTAK-SAGE, Sesaltı Rüzgar Tüneli tecrübesi ile sesüstünü de yapacak.
açıklamalarında bulunmuştu.
TÜBİTAK SAGE’den İtki Sistemli Kanatlı Güdüm Kiti ve Sesüstü Rüzgar Tüneli
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.