Amerikan havacılık devi Boeing, yeni F-15EX Advanced Eagle avcı uçağını gösteren konsept görüntüleri yayınladı. Boeing, Strike Eagle olarak bilinen F-15E savaş uçağının yeni sürümünün tanıtım faaliyetlerinin bir parçası olarak web sitesi için yeni bir güncelleme hazırladı. Yeni konsept görüntüleri ile Boeing, ABD Hava Kuvvetleri için oluşturulan yeni savaş uçağının ek ayrıntılarını ortaya koyuyor. F-15EX, son on yılda ABD Hava Kuvvetleri’nin yenilmez F-15’inin en modern çeşidi olarak 5+ milyar dolarlık bir teknoloji yatırımıyla geliştirilmekte. Amerikan Hava Kuvvetleri’nin tamamlayıcı unsuru olarak görülen F-15EX, ABD’nin mevcut ve yeni tehditlerin bir adım önünde olmasını sağlamak için hava savaş yeteneklerinin oldukça geliştirildiği bir uçak olarak karşımıza çıkıyor.
F-15EX Advanced Eagle
Advanced Eagle adıyla geçen F-15EX, 13.380 kg’a kadar eşsiz bir silah istasyonu kapasitesine sahip olacak. 12 adet havadan havaya silah paylonuna ve 15 adet de havadan yere silah paylonuna sahip olacak. Gelişmiş F-15, havadan havaya, havadan karaya ve havadan deniz unsurlarına saldırı için gerekli mühimmatların tamamını taşıması amacıyla geliştirilmiştir. Uçak herhangi bir verilen görevde aynı anda birden fazla hedefe müdahale kabiliyetine sahiptir. Gelişmiş F-15’in tasarım mimarisi, yeni silahların ekonomik ve düşük riskli entegrasyonunu kolaylaştırıyor. Tamamen entegre bir elektronik harp paketi, alanında sahip olabileceği geniş bir koruma yelpazesine sahiptir. Ve ortaya çıkan tehditler karşısında baskın olması için tasarlanmıştır. F-15EX, modern hava savunma sistemleri karşısında hayatta kalabilecek ve gelişmiş karşı önlemleriyle gerekli yanıltmaları yapabilecek kapasitededir. Ayrıca, yeni ve daha güçlü ikiz motorların, F-15EX’e rakipsiz bir hız ve ivmelenme yeteneği sağladığı ve pilotun da hedefe daha hızlı ulaşmasını sağladığı eklenenler arasında dikkat çekmekte.
21. yüzyıla ait kokpiti, savaş alanı hakkındaki bilgilere gerçek zamanlı erişim sağlar ve iş yükünü azaltmak, karar verme sürecini hızlandırmak, görev yönetimini geliştirmek maksadıyla yeniden tasarlanmıştır. Böylelikle piltoun durumsal farkındalığı artacak ve efektif görev tanımları yapılabilecektir. F-15EX, dünyanın en hızlı görev bilgisayarı olan Display Core Processor II’yi içermektedir. Bu bilgisayarın saniyede 87 milyar komutu işleme kabiliyeti olduğu söyleniyor. Böylelikle mürettebatı için oldukça etkili bir savaş aracı haline gelmiş oluyor.
F-15EX vs F-35
Geçtiğimiz ay, Amerikan Hava Kuvvetleri, açıkladığı bütçe talebinde sekiz adet F-15EX savaş uçağının alınması hususunu da belirtmişti. Uçak başına 80 milyon dolarlık maliyet öngörülürken aynı zamanda kurulacak hat ile birlikte birim maliyetin 125 miyon dolar civarında olması bekleniyor. F-35’lerin varlığıyla birlikte tartışmalı bir karar olarak öne çıkan bu husus, maliyet bakımından Amerikan Hava Kuvvetleri’nin de F-35’e çok sıcak bakmadığının bir göstergesi olarak algılanabilir.
Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum ve kuruluşları ile araştırmacılara savunma ve güvenlik alanında bilgi ve haber takibi hizmeti sağlamaya adanmış bir platformdur.