Yeni Nesil Topçu füzesi TRLG-230 Dağlık Karabağ Savaşında mı kullanıldı?
ROKETSAN tarafından geliştirilen Yeni Nesil Topçu füzesi TRLG-230 sisteminin Azerbaycan tarafından mutlak galibiyetle sonuçlanan Dağlık Karabağ Savaşında kullanıldığına dair iddialara neden olan görüntüler paylaşıldı. Bahse konu görüntülerde yer alan taşıyıcı araç profili, füzenin fırlatma aracından çıkış ve uçuş profilinin Ağustos 2020’de kamuoyuna yansıyan test görüntülerinde görülenlerle önemli ölçüde uyuşuyor. ROKETSAN tarafından icra edilen test atışında taşıyıcı araç olarak Kamaz tipi kamyon kullanılmıştı. Azerbaycan ordusu tarafından da Kamaz tipi taşıyıcı araçlar kullanılmaktadır. ROKETSAN tarafından daha önceden Azerbaycan ordusuna tedarik edilen TRG-300 Kaplan Füzesi sistemlerinin taşıyıcı Kamaz aracı ile görüntülerdeki aracın profili ve kamuflajı örtüşüyor.
Bahse konu profil uyuşmaları ise iddiaların doğru olabileceğini gösteriyor. Lazer Güdümlü 230mm Füze Sistemi (TRLG-230) İHA ve SİHA’ların işaretlediği hedefleri karadan vurabiliyor. Azerbaycan Ordusuna ihraç edilen Bayraktar TB2 sistemleri ve diğer lazer işaretleme yapan unsurların varlığı göz önünde bulundurulduğunda TRLG-230 sisteminin “combat proven” yani muharip olarak kullanıldığını ifade edebiliriz. TRLG-230 sistemi ve Bayraktar TB2’nin Dağlık Karabağ Savaşında olası müşterek kullanımının ise sahadaki Azerbaycan askerlerinin gücüne güç kattığı açıktır.
ROKETSAN tarafından Nisan 2020’de başlatılan TRLG-230 Füze Sistemine lazer arayıcı başlık entegrasyonu çalışması kapsamındaki test atışı görüntüleri Ağustos 2020’de ilk kez yayınlandı. Bu görüntülerde, BAYKAR tarafından üretilen Bayraktar TB2 SİHA’nın lazer işaretlemesi yaptığı hedef, Lazer Güdümlü 230mm Füze Sistemi (TRLG-230) tarafından başarılı şekilde vurulmuştu.
TRLG-230 füzesinin özellikleri şu şekilde:
- Menzil: 70 km
- Harp Başlığı: Tahrip + Çelik Bilye
- Güdüm:
- Küresel Konumlama Sistemi
- Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi
- Ataletsel Navigasyon Sistemi
- Lazer Arayıcı
Ağustos 2020’de, ülkemizin füze kabiliyetlerinde özellikle güvenlik güçlerimize sahada yeni kabiliyetler getirecek teknolojiler üzerinde çalışıldığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TRLG-230 füze sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu:
“TRG-230 füze sistemine lazer arayıcı başlık entegre edildi. TRLG-230 ismini verdiğimiz bu füze sistemi İHA ve SİHA’ların işaretlediği sistemleri karadan vurabilecek şekilde geliştirildi. Bayraktar TB2 SİHA’nın lazer işaretlemesini yaptığı hedef lazer güdümlü 230mm füze sistemi tarafından vuruldu. Bu yeni gelişme bilhassa cephedeki askerlerimizin gücüne güç katacak.”
Güdümlü topçu mühimmatı ihtiyacı
Günümüz muharebe ortamında sahadaki birliklere yönelik hassas topçu desteği kritik önem taşıyor. Özellikle sahadaki fırsat hedeflerine yönelik yapılacak atışlarda güdümsüz topçu sistemlerinin dağılımın (yüksek CEP değeri problemleri) getireceği olumsuz etkiye karşı maliyet etkin çözümler olarak görülen güdümlü topçu sistemleri birçok ordunun da ilgilendiği silah sistemleri olarak öne çıkıyor.
Dünyada yaygınlaşan lazer güdümlü obüs mühimmatları bu tarz problemlere karşı etkin oyuncular olarak görülüyor. Ancak uygun maliyetli şekilde topçu roketleri üzerinden geliştirilen güdümlü füzeler de bahse konu problemlere karşı etkin alternatif olma potansiyeline sahip. Roketsan tarafından yine bu tarz ihtiyaca karşı geliştirilmiş TRG-122 sistemi de bulunuyor. Ayrıca obüs mühimmatlarının dağılımının iyileştirilmesi için çeşitli yerli projeler de devam ediyor.
Roketsan tarafından geliştirilen TRG-122 sistemi geçmişte deniz platformu üzerinden ateşlenerek kullanılmış ve başarılı şekilde hedefini vurmuştu. TRLG-230’un da deniz platformları üzerinde kullanılması sürpriz olmayacaktır.
Defence Turk Derginin İkinci Sayısı Çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.