F-35 savaş uçağının tam oranlı üretimi, 2017’den beri ertelenen muharebe testleri nedeniyle beklemeye alındı
Pentagon, beşinci nesil F-35 savaş uçağının tam oranlı üretimini süresiz beklemeye aldı. Projedeki bir sonraki aşama olan F-35 savaş uçağının muharebe testleri, 2017 yılından beri erteleniyordu, bu yüzden yetkililer uçağın testlere ne zaman hazır olacağını söyleyemiyorlar. Ertelenen testlerin raporları son olarak Aralık 2020 tarihinde Kongreye teslim edilmesi gerekiyordu.
ABD Savunma Bakanlığı Satın Alma ve İdame Müsteşar Sözcüsü Jessica Maxwell, daha önce yaptığı bir açıklamada teknik zorlukların ve koronavirüs etkisinin, en pahalı ABD silah sisteminin sofistike testlerinin yapılacağı simülasyon tesisinin hazırlanmasını geciktirdiğini ve yeni bir tarihin bağımsız bir teknik incelemeye dayalı olacağını belirtti. Pentagon Sözcüsü Laura Seal’in aktardığı bilgilere göre tam oranlı üretim için program tarihlerinin revize edilmesi bekleniyor.
Yetkililer tarafından 2021 yılının ortalarında yapılması beklenen testte edinilen verilerin aktarılmasının ve analiz edilmesinin ardından hazırlanacak olan raporun Pentagon ve Kongre üyelerine sunulması gerekmektedir. Raporun hazırlanması ve bir karar alınmadan önce üyelere sunulması kanunen zorunludur.
ABD Savunma Bakanlığı’ndan tam oranlı üretim kararı, Amerikan vergi mükelleflerine ve yabancı müşterilere; savaş uçağının tam olarak test edildiğine, en üst düzey tehditlere karşı etkili olduğuna, bakım hedeflerine ulaşabileceğine ve üretilebileceğine dair bir onay mührü olacaktır.
F-35 savaş uçağı programı dahilinde üretilmesi beklenen 3200 savaş uçağının 600 adetten fazlası düşük oranlı üretim ile kullanıcı kuvvetlere teslim edildi. ABD Hava Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri de dahil olmak üzere dokuz ülkede silahlı kuvvetler tarafından kullanılıyor. Ancak yine de en zorlu Rus ve Çin hava savunma sistemleri ve savaş uçaklarına karşı etkinliğini kanıtlayamadı. Bahsi geçen test, Maryland’deki Patuxent River Donanma Hava İstasyonunda sofistike bir yer üstü simülatöründe yapılacak.
2020 yılı için konulan 141 adet F-35 savaş uçağı üretim hedefi Koronavirüs nedeniyle gerçekleştirilemedi ve 123 adet F-35 teslimatı yapılabildi
Birçok tedarik zinciri ve sektöre darbe vuran koronavirüs, F-35 savaş uçaklarının üretim hızını yavaşlattı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin’den yapılan açıklamaya göre, koronavirüs salgınının, F-35 savaş uçağı üretiminde yüzde 8‘lik bir azalmaya sebebiyet verdiği belirtildi.
Bahse konu yavaşlamaya rağmen Lockheed Martin, geçtiğimiz hafta 123’üncü F-35 savaş uçağını İtalya Hava Kuvvetlerine teslim etti. 123’üncü F-35 savaş uçağı, Uçak Son Montaj ve Kontrol (FACO) tesisinde inşa edilen ve İtalyan Hava Kuvvetlerine teslim edilen konvansiyonel kalkış ve iniş (CTOL) varyantı F-35A.
İlgili Olarak
Belçika’nın F-35A savaş uçakları nükleer silah taşıma kapasitesine sahip olacak
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever