Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Telegram kanalı açtığını duyurmuştu. Kanalı açtığı günden bu yana üretim sürecindeki ürünler, AKINCI TİHA test videosu ve Bayraktar TB2 eğitim görüntüleri gibi paylaşımlarda bulunan Selçuk Bayraktar, kanal üzerinden anketler de gerçekleştiriyor. En son paylaşmış olduğu videoda BAYKAR tesisleri içerisinde yürüyerek konuşurken arka planda kameraya yansıyan araçlar arasında üretimi devam eden diğer uçan araba CEZERİ’ler de görüntülendi. Videoda üretimi devam etmekte olan 3 adet CEZERİ görünüyor.
Selçuk Bayraktar videodaki konuşmasında mühendislik ve tasarım alanında yapılan işleri şiir yazmaya benzettiğini, şairlikte olduğu gibi ilham gerektiğini ve ilham gelmesi için o işe uzun süre kafa yorulması gerektiğini dile getirirken paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Uyanır gece yarısı
Yoktan sevdâ yaparım…
Adamım, bu küçük işlere ben bakarım, yanarım
Benim adım Ebruli, biraz gerçek biraz rüya…”
Bazen…#MilliTeknolojiHamlesi ✈🐳🚗🚀🌍🇹🇷https://t.co/8DoQcmFLc1
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) January 17, 2021
BAYKAR tarafından millî ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan arabası CEZERİ, ilk uçuş testlerini geçtiğimiz 2020 yılının Eylül ayında başarıyla tamamlamıştı. Türk mühendislerinin tasarlayıp ürettiği, 230 kg’lık ön prototip uçuş testlerinde 10 metre yükselmişti.
BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yönetiminde gerçekleştirilen CEZERİ Uçan Araba’nın uçuş testleri 11 Eylül 2020 Cuma günü başlamıştı. İlk testlerde güvenlik halatlarına bağlı olarak havalanan CEZERİ, 14 Eylül 2020’yi 15 Eylül 2020’ye bağlayan gece güvenlik halatlarıyla yapılan test uçuşlarının başarılı ilerlemesi üzerine halatsız olarak havaya kalkmıştı. Tamamen otonom olarak uçan ve akıllı uçuş sistemine sahip olan CEZERİ Uçan Araba, aynı gece yapılan iki farklı uçuşu başarıyla tamamlamıştı.
Selçuk Bayraktar: “Hayalden gerçeğe…”
Uçuş testi sonrası bir açıklama yapan BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar şöyle konuşmuştu: “Yaklaşık 1.5 yıl önce hayal ederek ve bir çizimle başladığımız CEZERİ Uçan Araba, ilk uçuşunu yaparak gerçeğe dönüştü. Önümüzdeki süreçte daha gelişmiş prototiplerini yapacağız. İnsanlı uçuşlar gerçekleştireceğiz. Ancak CEZERİ Uçan Araba’nın yollara inmesi tahminen bir 10-15 yılı bulacak. Muhtemelen 3-4 yıla rekreasyonel olarak arazi araçları ATV’ler gibi kırsal alanda kullanıma şahit olabiliriz. Akıllı otomobillerden sonra otomotiv teknolojisindeki devrim uçan arabalar olacak. Bu açıdan baktığımızda bugünün değil yarının yarışlarına hazırlanıyoruz. Millî Teknoloji Hamlesi seferberliği ile gençlerimize her alanda özgüven ve motivasyon kazandırmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.”
Kentsel ulaşımı kökten değiştirecek
Gelecekte kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapması beklenen CEZERİ Uçan Araba, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlandı. Uçan Araba temelde şehir içi ulaşımda otomobillerin alternatifi olacak elektrikli bir “Kentsel Hava Taşımacılığı” (KHT) aracı olarak öne çıkıyor. Kentsel hava taşımacılığı kapsamında şehir merkezleri ve banliyöleri kapsayan, güvenilir yolcu ve kargo taşıma ekosistemine hayat vermesi hedefleniyor. Bunun yanı sıra sağlık sektörü ve askerî alanlarda lojistik destek amaçlı kullanılabilmesi için çalışmalar sürüyor.
Gelecekte trafik sıkışıklığı ve kazalar azalacak
Geleceğin ulaşım konsepti olarak BAYKAR tarafından geliştirilen CEZERİ Uçan Araba’nın hayatımıza girmesi ile şehir içi ulaşımda trafik sıkışıklığının azalması, trafikte geçirilen zamanın en aza indirilebilmesi, ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliğinin azalması mümkün olacak. CEZERİ Uçan Araba’nın gelecekte kentsel hava taşımacılığında etkin rol oynamaya başlamasıyla trafik kazalarının azalması, daha hızlı bir kargo taşımacılığı hizmeti sağlanması, sağlık kurumlarının âcil ihtiyaçlarına (kan, organ taşımacılığı vb.) hızlı şekilde cevap verilmesi hedefleniyor.
Asgari havacılık bilgisi ve yüksek güvenlikle uçacak
Asgari teknik ve havacılık bilgisi, üst düzey güvenlik ile uçurulabilecek şekilde tasarlanan CEZERİ Uçan Araba, 8 adet elektrikli motor ve pervane ile gücünü şarj edilebilir bataryalardan alarak %100 elektrik ile uçuyor. Üç yedekli akıllı uçuş sistemine sahip olan CEZERİ, gelecekte yapay zekâ sistemleri ile donatılacak. CEZERİ Uçan Araba’nın gelecekte 100 km/sa seyir hızına kavuşması, uçuş irtifasının 2000 metreye ulaşması ve batarya teknolojisinin gelişmesine paralel olarak 1 saat havada kalarak 70-80 km menzile ulaşması hedefleniyor.
Teknik Kabiliyetler
- Elektrik tahrikli pervaneler; her bir motor kolunda 2 adet ters dönüşlü pervane
- Lityum-iyon batarya paketi
- Üç yedekli tam otonom uçuş kontrol sistemi
- Karbon fiber yapısal; hafif ve dayanıklı kabin ve motor kolları konstrüksiyonları
- Sabit hatveli pervaneler
- Kentsel hava taşımacılığına uygun yolcu ve kargo kabinleri
- Yapay zekâ bilgisayarı destekli uçuş sistemi
- Şehir içi ulaşımda trafik sıkışıklığı azaltılabilir
- Trafikte geçirilen zaman en aza indirilebilir
- Ulaşım kaynaklı hava kirliliği azaltılabilir
- Trafik kazaları azaltılabilir
- Daha hızlı ve etkin bir kargo taşımacılığı hizmeti sağlanabilir
- Sağlık kurumlarının âcil ihtiyaçlarına (kan, organ taşımacılığı vb.) hızlı şekilde cevap verilebilir
- Yüksek riskli savaş bölgelerine ikmal amaçlı kullanılabilir
Teknik Özellikler
- Seyir hızı: 100 km/sa
- Azami uçuş irtifası: 2000 m
- Havada kalma süresi: ~ 1 saat
- Menzil: 70-80 km
- Bataryaların tam dolumu için gereken süre: 1 saat
- Ölçüler (en x boy x yükseklik): 3730 x 4070 x 1870 mm
- Kalkış / İniş: Dikey Kalkış-İniş
- Azami Kalkış Ağırlığı: 241 kg
- Motor tipi: 8x BLCD
- Araç asgari teknik bilgi ve havacılık bilgisi ile uçurulabilecek şekilde tasarlanmaktadır.
- Uçan Araba 8 adet BLDC motor ve pervane çiftinden oluşan, üstten pervaneli, tek koltuklu, döner kanatlı bir hava aracıdır.
- Araç gücünü şarj edilebilir bataryalardan sağlamaktadır ve %100 elektrik ile çalışmaktadır.
- Araç kumanda kolu, irtifa kontrol kolu, dokunmatik komuta ekranı, iki adet fiziki düğme (Âcil İn, Dur) ve iki adet anahtar (Motor Bataryası Anahtarı, Aviyonik Sistem Anahtarı) aracılığı ile kontrol edilmektedir.
İlgili Olarak
Baykar Savunma güvenlik güçlerine 382’den fazla S/İHA teslim etti
Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.