Yunanistan 4 adet yeni fırkateynin tedarikini ve mevcut fırkateynlerin modernizasyonunu kapsayan ihale için 6 ülke seçti
Girdiği bölgesel rekabetin bir sonucu olarak donanmasını yenileme arayışında olan Yunanistan, yakın zamanda başlattığı yeni fırkateynlerin tedarikini ve donanmasında halihazırda mevcut bir dizi fırkateynin modernizasyonunu kapsayan ihale için 6 ülke seçti. İhalenin değerinin 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Seçilen ülkeler; Fransa (Belharra HN), İtalya (FREMM), ABD (MMSC), Hollanda (Sigma 11515), Almanya (MEKO A200NG) ve İngiltere (Type 31) olarak sıralanmakta.
Yunan Donanması’nın fırkateyn envanteri 9 adet Elli sınıfı (Eskiden Kortenaer sınıfı) ve 4 adet Hydra sınıfı (MEKO 200HN) fırkateynden oluşmaktadır. Ancak not edilmelidir ki Elli sınıfı fırkateynlerden 1 tanesi 2013 itibariyle hizmet dışıyken başka 1 tanesi ise aktif hizmette değildir. Silah, sensör ve elektroniklere bakıldığında Elli sınıfı eskimekteyken Hydra sınıfı ESSM entegrasyonu ve sensör ile elektroniklerin modernizasyonu gibi geçirdiği bir dizi geliştirmeler ile Elli’ye nazaran daha modern bir konumdadır.
Türkiye’nin MİLGEM, Reis sınıfı denizaltı (Type-214TN), ATMACA gemisavar füze gibi bir süredir donanmasını yenileyip güçlendirmek adına yürüttüğü projelere karşı hamle olarak Yunanistan; diğer kuvvetlerinde olduğu gibi deniz kuvvetleri için de büyük çaplı dış alımları tercih ediyor. Teklif edilen gemilere bakıldığında çoğunun AESA radar ve Aster gibi gelişmiş hava savunma füzeleri kullanması Yunanistan’ın donanma hava savunmasını geliştirmek istediğinin bir işaretidir.
Belharra ve FREMM tasarımları sensör ve elektronik açısından kabiliyetlerinin bir sonucu olarak 6 tasarım arasından en maliyetli olanları arasındadır. Tonaj olarak da bir fırkateyn için oldukça büyük olan bu gemiler sensör ve silah kabiliyetleri de göz önüne alındığında Ege’den ziyade Akdeniz fırkateyni olarak ele alınabilir. Unutulmamalıdır ki bu gemilerin maliyetinin Yunanistan’ı zorlayacak düzeylere gelmesi kuvvetle muhtemeldir.
Freedom sınıfı fırkateyn tabanlı MMSC ise kullandığı tahrik sistemi itibariyle bakım ve idamesi zahmetli olabilecek bir gemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Not etmek gerekir ki su jetleri pervaneli tahrik sistemlerine kıyasla daha sık ve detaylı bakım süreçleri içerir. Freedom’un tasarımı daha çok yüzey savunma harbi ve kıyı muharebesine dayalı olduğundan diğer fırkateyn tasarımlarına kıyasla daha dar kapsamlı denizaltı savunma harbi (DSH) kabiliyetlerine sahiptir. Bunu telafi etmek içinse VL-ASROC DSH füzelerinin kullanımı ortaya ilginç manzaralar çıkarıyor.
Bir genel maksat fırkateyni olarak da nitelendirilebilecek Arrowhead 140 kökenli Type 31 ise geniş hangar imkanları ile dikkat çekmekte. Hava savunması diğer tasarımlara nazaran daha sınırlı sayılabilecek Type 31, bu görev için CAMM (Sea Ceptor) hava savunma füzeleri, Bofors Mk4 40mm top ve/veya RIM-116 RAM ile baş topuna sahiptir. CAMM füzeleri menzilleri açısından sürüme bağlı olarak nokta ila orta menzilli (CAMM-ER) hava savunmaya uygundur. Daha kısa menzilli hava savunma kabiliyetleri, sensör yükleri ve geniş hangar imkanları bu gemiyi devriye görevleri ve denizaltı savunma harbi için daha uygun yapmaktadır.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.