“Özellikle ağ ile birbirlerine bağlı platformlar arasında emir-komuta yapısının günümüzdeki yapıdan farklı olacağı göz önüne alınarak daha esnek ve disipline bir yapı gözetilmelidir.”
Sebati Samet Koç
Salih Kıvrak
.
.
Ağ Merkezli Harp; silah sistemlerinin, sensörlerin ve komuta kontrol sistemlerinin birbirleri ile iletişim halinde beraber kullanılmasını ve -göreceli olarak- daha yatay bir hiyerarşi oluşmasını içermektedir. Esas itibarıyla Ağ Merkezli Harp, savaş alanındaki bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde birbirine bağlayarak bilgi üstünlüğünü savaş gücüne çevirir. Amiral Jay Johnson ağ merkezli harp ile ilgili “platform merkezli savaştan temel bir değişim” nitelendirmesi yapmıştır.
.
.
.
Ağ Merkezli Harp (Network Centric Warfare), ABD başta olmak üzere Batı ordularının 21. yüzyılın muhabere konusunda açtığı çığır olarak da nitelendirilebilir. İnternetin gelişi ile haberleşme yöntemlerindeki sıçramadan bilgi üstünlüğünü ele geçirme ve elde tutma amacıyla daha önce emsali görülmemiş usuller çerçevesinde istifade etmenin imkânlarını ifade eder.
.
.
.
1999 yılında Türk Deniz Kuvvetleri tarafından harekât ihtiyaçları paralelinde, G sınıfı fırkateynlerde kullanılan savaş yönetim sistemlerini yerli imkanlarla modernize etmek üzere GENESİS Savaş Yönetim Sistemi projesi başlatıldı. 2004 yılında imzalan sözleşmenin ardından 2007 yılında ilk GENESİS SYS teslimatının gerçekleştirilmesi ile HAVELSAN, Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan 8 adet G Sınıfı Fırkateyne ait SYS’lerin yazılım / donanım modernizasyonunun milli olanaklar ile gerçekleştirilmesi görevini üstlenmiş ve elde edilen sonuçlarla; SYS’lerin geliştirilmesi, üretimi, gemi montaj / entegrasyonunun yapılması ve bakımlarının yapılarak ileriye yönelik bütünleşik lojistik desteğinin sağlanması için milli endüstride gerekli birikim ve altyapı oluşturulmuştur. Proje kapsamında 8 adet GABYA Sınıfı Fırkateyn modernize edilerek Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmiştir.
.
.
.
Ağ merkezli harp; teknolojik zorluklar ile birlikte planlama, organizasyon, emir-komuta ve harbe hazırlık hususlarında zorlukları da beraberinde getirmektedir. Birlikte çalışabilirlik imkanlarının geliştirilmesi için planlama ve göreve hazırlık safhalarının çok iyi işletilmesi ve personel eğitiminin azami ölçüde kusursuz olması gerekmektedir. Özellikle ağ ile birbirlerine bağlı platformlar arasında emir-komuta yapısının günümüzdeki yapıdan farklı olacağı göz önüne alınarak daha esnek ve disipline bir yapı gözetilmelidir.
.
.
ADVENT: Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 4’üncü sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever