Hava Kuvvetleri F-22 Raptor eğitim uçaklarını yeniden yapılandırmayı düşünüyor
ABD Hava Muharebesi Komutanı 22 Haziran’da yaptığı açıklamada, Hava Kuvvetlerinin, hizmetin resmi eğitim biriminden bazı uçakları alarak ve onları savaş operasyonları için yeniden yapılandırarak F-22 Raptor filosunu güçlendirmek istediğini söyledi.
“Zaten onları daha yüksek standarda getirmeden bile savaşabiliyorlar. Savaşmak zorunda kalsaydım, bazı eski uçaklarımızdan birini kesinlikle seçerdim.” diyen General James M. Holmes, “Bir seçenek de önümüzdeki birkaç yıl içinde onları savaş kodlu bir filoya dönüştürmek olabilir.”
Holmes, Hava Kuvvetleri Birliği’nin Mitchell Havacılık ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen bir video telekonferans sırasında, bazı uçakları farklı amaçlarla yeniden kullanmak için değiştirme fikrinin öncelikle Hava Muharebe Komutanlığı için bir fikir olduğunu söyledi.
Savaş pilotlarını daha iyi eğitmeyi amaçlayan yeni bir hizmet planından bahseden Holmes, “Bu, ‘Reforge (Rebuilding the Forge) girişimini çalıştırabilir miyiz?’ sorusuna dayanıyor.” dedi, “Genel olarak uçan eğitim birimlerimize baktığımızda yaptığımız işe de dayanıyor.”
“Yönetim, eğitim müfredatını ve materyallerini günün 24 saati öğrenci pilotların kullanımına sunmak için çalışıyor, böylece kendi hızlarında ilerleyebilirler.” diyen Holmes, “Ayrıca yönetim, eğitim sırasında öğrencileri sürekli olarak izlemek istiyor. Böylece eğitmenler, bir stajyerin bir adımdan diğerine ne zaman ilerleyebileceğini veya belirli bir alanda daha fazla zamana ihtiyaç duyup duymadıklarını bilirler.” diye ekledi.
“Bu bize pilotların uçuş eğitim birimlerimizde geçirecekleri zamanı azaltma fırsatı veriyor, yani buna adanmış çok sayıda uçağa ve simülatöre ihtiyacımız yok. Fazladan para harcamadan – zaten parasını vermiş olduğumuz- bu uçaklardan bazılarını ek savaş yeteneğine dönüştürebiliriz.”
Lockheed Martin yapımı savaş uçağı, 2005 yılında hizmete girdi ve sonuncusu 2012 yılında teslim edildi.
2016 yılında Kongre, Hava Kuvvetleri’ni, F-22 üretim hattını yeniden başlatmanın maliyetini ve fizibilitesini incelemek için görevlendirdi. Ancak nihayetinde, daha fazla uçak satın alma kararı hiç meyve vermedi.
Holmes, uçağın başlangıçta öngörülen hizmetten daha fazla uçtuğunu ve bunun da F-22 motorlarında bir sıkıntıyla sonuçlandığını söyledi. “Uçakla ilgili birincil sorun, gereksinimlerimizi karşılayacak yeterli motora sahip olmak” dedi.
F-22 ‘nin yaşadığı sorunlar
Geçtiğimiz aylarda yayınlanan birkaç haberde de F-22 ile ilgili sorunlar söz konusu olmuştu. Bunlardan biri Ocak ayında yaşanan eğitim uçuşu sırasında kaza yapan F-22, diğeri ise Mayıs ayında, kalkışından kısa bir süre sonra düşerek kaza yapan F-22 Raptor.
Amerika’nın Virginia eyaletinde bulunan Langley Hava Kuvvetleri Üssü’nde 16 Ocak günü gerçekleşen rutin eğitimler sırasında gerçekleşen kazanın sebebi savaş uçağının iniş takımıyla ilgili bir sorun yaşamasıydı. Kazanın ardından olayla alakalı soruşturma başlatılmıştı.
15 Mayıs günü yaşanan kaza sırasında ise, 43. Avcı Filosunda konuşlu ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı Lockheed Martin F-22 Raptor savaş uçağı, Eglin Hava Kuvvetleri Üssü’nden kalkış yapmak üzereydi. Yapılan açıklamalarda F-22 Raptor’un, kaza anında rutin bir eğitim görevinde olduğu belirtildi.
İlgili İçerikler:
F-22 Raptor, eğitim sırasında iniş takımlarıyla ilgili sorun yaşadı