Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Birleşik Arap Emirlikleri’ne 556 milyon dolar tahmini maliyet ile çok sayıda Mayına Dayanıklı – Pusuya Karşı Korumalı (MRAP) araç satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı 7 Mayıs’ta verdi.
Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti, MaxxPro, Caiman ve Oshkosh zırhlı araçlarının farklı konfigürasyonlarından oluşan 4.569 adete kadar MRAP aracının satışını talep etti.
Tahmini maliyeti 556 milyon dolar olan sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);
- MaxxPro LWB (Uzun Aks Aralıklı Konfigürasyon)
- MaxxPro Kurtarma Aracı (MRV)
- MaxxPro LWB şasisi
- MaxxPro Dash
- MaxxPro baz model şasisi
- MaxxPro MRAP
- MaxxPro Plus
- Caiman Zırhsız Araçları
- Caiman 6×6
- Caiman Plus 6×6
- Caiman MRAP
- Oshkosh M-ATV (MTAV)
lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.
DSCA tarafından yapılan açıklamada, “Önerilen satış, önemli bir bölgesel ortağın güvenliğini artırmaya yardımcı olarak ABD’nin dış politikasını ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyecektir. BAE, Orta Doğu’daki siyasi istikrar ve ekonomik ilerleme için hayati bir ABD ortağı oldu ve olmaya devam ediyor.” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrı bu satışın, bölgedeki “kilit müttefiklerin” ABD güçleriyle birlikte çalışabilirliğini artıracağı ve güvenliği artıracak modern sistemlerle ABD girişimleriyle uyumlu olduğu belirtildi.
“Düşük Maliyetli MRAP Teminleri”
ABD’nin Afganistan ve Irak savaşlarında çok sayıda EYP ve mayın saldırısına maruz kalmasının ardından sipariş ettiği binlerce MRAP aracı bulunuyor. ABD Müşterek Program Ofisi tarafından yayınlanan belgelere göre 2011 yılında ABD’nin toplam MRAP siparişi 27 bin 740 adede ulaşmıştı.
ABD bu araçları Afganistan ve Irak’ta yoğun olarak kullandıktan sonra MaxxPro ve Caiman gibi ilk parti araçları hizmet dışına alarak envanterini M-ATV, JLTV ve türevleri araçlar ile beslemeye başladı. Hizmet dışına çıkardığı MRAP’ları uygun fiyatlı bir şekilde satışa çıkardı veya çeşitli ülkelere hibe etti. BAE tarafından yapılan bu büyük siparişteki M-ATV dışındaki araçlar yine ABD’nin hizmet dışına çıkardığı araçlardan oluşacaktır.
BAE Somali, Libya ve Yemen gibi çeşitli coğrafyalarda gayri hukuki girişimler ile asker ve paramiliter gruplar ile varlık gösteriyor. Bu operasyonlarda vekil kuvvetlerine hava savunma sistemi dahil her türlü desteği veren BAE’nin bu araçları vekil kuvvetlerine sağlaması olağan bir senaryo olarak düşünülmelidir.

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.