Geleceğin Genel Maksat Helikopterleri, FLRAA ve FARA’nın görev sistemlerini en uygun duruma getirmek için araştırmalara başlandı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ordusu, Geleceğin Genel Maksat Helikopteri (FVL) programı kapsamında, hem Geleceğin Uzun Menzilli Döner Kanatlı Taarruz Hava Taşıtı(FLRAA) hem de Geleceğin Döner Kanatlı Taarruz ve Keşif Hava Taşıtı(FARA) için geliştirilmiş/iyileştirilmiş görev sistemlerini araştırıyor. ABD yetkililerinin ortak pazar araştırması için savunma sanayii ile yakın temas halinde olduğu belirtildi.
FARA proje yöneticisi Gregory Fortier, “Bu yıl proje yöneticileri, donanımsal ve yazılımsal çözümleri değerlendirmek ve her iki platform için de yakın dönem uygulamalarını iyileştirmek adına Görev Sistemleri Optimizasyonu başlattı.” açıklamasını yaptı. Sanal olarak gerçekleşen konferansta, “300’den fazla teknolojiye sahip endüstriden yakın zamanda bilgi talebi (RFI) aldık. Bunu FLRAA ekibinin önceki RFI’ları ile birleştirdik. Proje yöneticileri, RFI’lar aracığılıyla hem platformun sürekliliğini sağlamak hem de genel maliyetleri düşürmeye yardımcı olmak için ‘ortak yönleri’ belirlemeye çalışıyorlar.” sözlerini ekledi.
Yöneticilerin katılacakları bir etkinlikte, RFI’ları kullanarak nitelikli görev sistemleri üzerine konuşacakları söyleniyor. Fortier konuya ilişkin, “Endüstri etkinliği tamamlandığında FARA ve FLRAA yöneticileri, 2020 Kasım ayında bir dizi öneriyi geliştirmek için birlikte çalışacak.” dedi. Fortier, her platformun kullanma alanının önemli ölçüde farklı olduğuna da değindi. Örneğin, FARA’nın yaklaşık 210 mil/saat, FLRAA’nın ise 290 mil/saat üzerindeki potansiyel hızlara ulaşmasına izin verileceği belirtildi.
Fortier’ın açıklamalarına göre ABD Ordusu, 2020 Aralık ayına kadar FARA için nihai bir tasarıma ulaşmayı hedefliyor. Programın sonraki adımında ise ilk örnekler rekabet edecek. Bu çizelge baz alındığında, 2030 mali yılına kadar savaşa hazır bir sistem inşa edileceği düşünülürken, uygun fiyatın bu projeler için çok önemli olduğunun da altı çizildi.

FLRAA ve FARA’nın Görev Sistemleri İçin Sekiz Maddeye Odaklanıldı
Görev Sistemleri Optimizasyon çalışması ile proje yetkililerinin, her bir platformu iyileştirmek için gerekli olan, sekiz maddelik odak alan/kabiliyet hedefledikleri belirtildi. Bu alanlar;
- Haberleşme
- Seyrüsefer
- Algılayıcılar
- Dengeleyici veya silahlar
- Beka kabiliyeti
- Mimari veya dijital omurga
- Pilot irtibatı
- Veri işlemi (Komuta kontrol) olarak sıralandı.
FVL takım yönetmeni Walter Rugen bahse konu sekiz alan için, “Görev sistemi planlamasına esneklik sağlamak için gereksinimleri yazdık. Yeni nesil kabiliyetler hazır değilse, mevcut teknolojiyi kullanabiliriz. Bu kararları hazırlamak proje yöneticilerinin sorumluluğudur.” dedi.

Fortier, sekiz alanın “mümkün olanın ne olduğunu” ve yeni teknolojinin geleceğin uçaklarına nasıl uyacağını anlamanın yolu olduğunu söyledi. Odaklanılan alanlar için öncelik sıralaması bulunmamakla birlikte, her iki proje yöneticisinin de Modüler Açık Sistem Yaklaşımı (MOSA) ihtiyacını vurguladıkları belirtildi.
Eskiden açık sistem mimarisi olarak bilinen MOSA, ABD Savunma Bakanlığı’nın standartlaşma programına göre, yaygın olarak desteklenen sistem arayüzü veya mimarisi aracılığıyla, uygun fiyatlı ve uyarlanabilir teknolojiler oluşturmak ve uygulamak için tasarlanmış stratejidir. Fortier konuyla alakalı, “MOSA’nın beka kabiliyetini veya diğer teknolojik iyileştirmeleri destekleyebilen dijital omurgayla birlikte, her iki uçağa da uygun şekilde entegrasyonu kesinlikle ciddi bir durumdur.” söyleminde bulundu.
Son olarak, FLRAA proje yöneticisi David Phillips söz konusu programının gidişatıyla ilgili olarak, “Bizim gittiğimiz yönü anlayan bazı yenilikçi insanlar var. Onların geri bildirimlerini alıyoruz ve bunu, maliyetli olabilecek veya bizi geride bırakabilecek uzun bir geliştirme veya entegrasyon döngüsünün aksine, hazır olduğunda ‘türünün en iyisi’ olacak sistemi elde etme fırsatı olarak görüyoruz.” şeklinde ifade etti.

Makine Mühendisi. Savunma sanayii teknolojileri takipçisi, araştırmacısı.