Paylaşılan görüntülere ve Forbes’a göre ABD Ordusu Kundağı Motorlu Obüs (KMO) ile Mach-5 hıza ulaşan Hypervelocity Projectile (HPV) mühimmatı kullanarak seyir füzesini simüle eden hedef uçağı vurdu.
Test, Çarşamba günü New Mexico’daki White Sands füze test merkezinde gerçekleşti. Testte bir M-109A6 Paladin KMO, kendisine doğru gelen BQM-167 insansız hedef uçağını 155 mm çapında hiper hızlı mermi ile vurdu.
ABD Hava Kuvvetlerinin bilim adamı Will Roper, “Seyir füzelerini vuran [aslında bir obüs] tanklar harika; video oyunları, bilim kurgu harikası,” dedi.
Top tabanlı hava savunma, ABD Hava Kuvvetlerinin geliştirmekte olduğu yeni bir komuta sisteminin denemesinin bir parçası. Gelişmiş Savaş Yönetim Sistemi (GSYS); uydular, hayalet (sthealt) uçaklar, zeplinler ve kara tabanlı radarlar gibi unsurlardan sensör verileri alan ve bunları birleştiren bir yapay zeka.
Bahse konu sistem sonuç olarak muharebe alanın dijital resmini çıkartıyor. Sistem daha sonra belirli bir hedefi yok edebilecek dost unsurları belirleyerek komutanlara vurucu unsuru seçecek menü oluşturur.
Hava Kuvvetleri, modern muharebe koşullarına uygun olmadığı için çok uzun yıllardır top tabanlı hava savunma sistemlerini kullanmıyordu. Bunu değiştiren şey ise çok yüksek hızlı mühimmatların üretimi.

Önemli avantaj: “Maliyet etkinlik”
Projede amaç gelecekte Avrupa’daki muharebelerde Ruslara karşı avantaj oluşturmak ve Çin’e karşı özellikle adalardaki top sistemlerinin hava savunma icra edebilmesi. Halihazırda Çin, büyük bir savaş esnasında Pasifikteki Okinawa ve Guam gibi ABD üslerine yüzlerce roket ve seyir füzesi gönderebilecek kapasitede. Top tabanlı hava savunma sistemlerinin oluşturulması halinde bu Çin’e karşı büyük bir avantaj oluşturacak.
ABD Ordusu, Okinawa’da Patriot hava savunma füzelerini ve Guam’da daha uzun menzilli THAAD sistemi bulunduruyor. Patriot ve THAAD teoride gelen balistik füzeleri vurabilir ve Patriot alçaktan uçan seyir füzelerini de vurabilir. Ancak bu durum çok yüksek maliyet ile ve sınırlı önleme kapasitesi sunuyor. Forbes’a göre Patriot füzesinin maliyeti 5, THAAD füzesinin maliyeti 12 milyon dolar. Çin’in bu bölgelere fırlatacağı yüzlerce füzeye karşı yeterli füzeye sahip olmak mümkün görünmüyor.
BAE Systems’ın 5 mach hıza ulaşan hassas güdümlü HPV mühimmatı 86 bin dolarlık maliyeti ile bu tabloyu değiştirmeye aday. M-109 şimdilik düşük hızlı bir seyir füzesini simüle eden hedef uçağı vurdu. Ancak BAE Systems, mühimmatın daha yüksekten gelen ve daha hızlı olan balistik füzelerin de vurulabileceğini iddia ediyor.
Kilit nokta: Ağ ve komuta kontrol
Bu gelişme “hava savunma” anlayışını büyük ölçüde etkileyebilecek önemli bir gelişme. Test ayrıca elektromanyetik topların kullandığı yüksek hızlı mühimmatlar ile “hava savunma” görevlerini üstlenebileceği tezini destekler nitelikte. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri testte yüksek hızlı ve yapay zeka destekli bir yönetim sistemi kullanılması ve bu sistemin çok geniş bir ağ ile beslenmesi. Modern ağ ve komuta kontrol yapılarının avantajları gelişmiş mühimmatlar ile birleştiğinde muharebe sahasında derinden etkileyebiliyor. Bu nedenle ordular geleceğin muharebe ortamına yönelik en büyük yatırımlarını ağ ve yönetim sistemlerine ayırıyor.
Test Görüntüleri:
İlginizi Çekebilir:
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.