Altı ABD Hava Kuvvetleri B-52 bombardıman uçağı, tüm NATO üyeleri üzerinde sembolik bir uçuş yapıyor.
ABD Hava Kuvvetleri, NATO üyesi 30 ülkenin her birinin üzerinden uçmak için altı adet B-52 Stratofortress stratejik bombardıman uçağı gönderiyor. Bu olay NATO ittifakının birliğine işaret eden bir jest olarak görülüyor. Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan ABD Avrupa Komutanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İngiltere’deki Fairford’dan kalkan dört bombardıman uçağı NATO’nun Avrupalı üyelerinin üzerinden geçecek. Kuzey Dakota, Minot Hava Kuvvetleri Üssü’nden kalkan iki B-52 bombardıman uçağının, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada üzerinden uçması planlanıyor.
Avrupa Komutanlığı bildirisinde, “‘Allied Sky’ başlıklı bu tek günlük görev, NATO dayanışmasını göstermeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda teyakkuz durumunu artırmayı, ABD ve NATO müttefiklerinden katılan tüm uçak mürettebatı için birlikte çalışabilirliği artırmayı amaçlayan eğitim imkanları sağlamayı amaçlamaktadır.” denildi. Yirmi ittifak üyesinden gelen uçakların gün boyunca havada yakıt ikmali ve diğer destekleri sağlaması planlanıyor. Yetkililer, görevi ABD Ordusunun rutin Bombardıman Görev Gücü uçuşlarının bir varyasyonu olarak tanımladılar. Küresel krizlerin ortasında havadan nükleer yetenekli bombardıman uçakları göndermek, Pentagon’un caydırıcılık için kullandığı önemli bir araçtır.
Mevcut olması muhtemel sıcak bölgeler, ülkelerin Rus kuvvetlerinin savunmayı aşmasından korktukları, NATO’nun doğu kanadı boyunca Baltıklar ve Norveç Kuzeyi (‘High North’, İleri Kuzey) gibi çeşitli noktaları içermektedir. Buna ek olarak, Belarus’ta ülkenin Moskova destekli otokratik başkanı Alexander Lukashenko’ya karşı başlatılan halk ayaklanması, tamamı NATO üyesi olan komşu Polonya veya Baltık ülkelerine yayılma potansiyeline sahip.
Avrupa Komutanlığı Komutanı General Tod Wolters yaptığı açıklamada, “ABD’nin NATO ittifakına yönelik güvenlik taahhütleri kesinliğini koruyor. Bugünün bombardımanın misyonu, ittifakın nasıl hazır olduğunu, birlikte çalışabilirliği nasıl geliştirdiğini ve Atlantik’in dört bir yanından gelen taahhütleri yerine getirme yeteneğimizi nasıl gösterdiğinin bir başka örneği.” dedi.
Son yıllarda ABD Ordusu, Başkan Donald Trump görev süresi boyunca ittifakın siyasi boyutunu zorlamış olsa da, NATO’nun karşılıklı savunma şartı vaadini defalarca sürdürmüştü.
B-52 Stratofortress
Tam adıyla B-52 Stratofortress, uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı olmasının yanı sıra, nükleer bomba taşıyabilme özelliğine de sahiptir. Güdümlü olmayan basit konvansiyonel bombalar kullanarak geniş alanlara isabet ettirme oranı oldukça yüksek olan B-52’nin taşıma kapasitesi B-1B Lancer’dan daha az olmasına rağmen menzili daha uzundur. Ayrıca B-52, Ocak 1957’de dünya etrafında hiç durmandan 49 saatte uçarak rekor kırmıştır.
B-52 bombardıman uçağı, 10 yıllık üretim sürecinde toplamda 744 adet üretilmiş ve 12 versiyonu geliştirilmiştir. Son versiyonu 1961 yılında B-52H adıyla 102 adet üretilmiştir. B-52H versiyonu Pratt & Whitney firmasına ait TF33-P-3 turbofan motoru kullanıyor. Bu motorla B-52H’ler yakıt tasarrufu da yapmış oluyor. 5 mürettebatla uçan B-52’lerin birim maliyeti 14 milyon dolar ile 54 milyon dolar arasında değişmektedir. B-52’lerin en dikkat çeken özelliği tabi ki nükleer bomba taşıyabiliyor olmaları. 21 Mayıs 1956’da Marshall adalarından olan Bikini Atolu’na havadan ilk hidrojen bombasını atan da bir B-52’dir.
İlgili Olarak
Türk F-16’ları ABD’ye ait B-52 uçakları ile Adalar Denizi’nde uçuşlar gerçekleştirdi
Araştırmayı seviyor, yabancı dil öğrenmeye istekli ve dili etkin kullanmayı amaçlıyor.