ABD Deniz Piyadeleri, seyir füzelerini önlemek için kullanacakları Tamir füzesi fırlatıcılarını araçlara monte edecek.
ABD Deniz Piyadeleri, seferi operasyonlarda kullanmak üzere AN/TPS-80 Kara/Hava Görevine Yönelik Radarını ve Rafael’in geliştirdiği Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi’nin temel bileşenlerini bir araç üzerinde birleştiriyor. Ortak Havacılık Komuta-Kontrol Sistemi ile çalışacak olan sistem beklenilen performansı sağlarsa 2022 yılında hizmete girebilir.
Geçtiğimiz yıllarda Janes, ABD Deniz Piyadeleri’nin Tamir füzesi fırlatıcılarını, orta menzilli bir hava savunma sistemi için kullanıp kullanamayacağını belirleme çabası hakkında bir rapor vermişti. 12 Mayıs 2021 tarihinde ise Orta Menzilli Önleme Kabiliyeti (Medium Range Intercept Capability) prototipinin tasarımının başarıyla tamamlandığı ve sistemin üretilmesine izin verildiği Kara Tabanlı Hava Savunma Program Yöneticisi ve Kara Sistemleri Program Yöneticisi Don Kelley ile 2 Haziran 2021 tarihinde yapılan bir röportajda belirtildi.

Üretilmesi beklenen prototip, iki temel bileşeni geliştireceği için ayrı bir öneme sahip. Bu bağlamda prototip, Tamir füzeleri için Ortak Havacılık Komuta ve Kontrol Sistemi’ni ve mini bir Savaş Harekât ve Kontrol Ünitesini geliştirecek. Ayrıca geliştirilen prototip, Ortak Havacılık Komuta-Kontrol Sistemi’ne ve mini Savaş Harekât ve Kontrol Ünitesine sığınak görevi gören JLTV’yi (Joint Light Tactical Vehicle) de geliştirecek. Bu bağlamda Don Kelley, ikinci bileşeni inşa etmek için Tamir füzesi fırlatıcısının “ağır tabanından” ayrılacağını ve keşif operasyonları için bir aracın arkasında taşınacağını açıkladı.
Kabiliyet Geliştirme Direktörlüğü’nün havacılık muharebe unsurundan sorumlu Müdür Yardımcısı David Forrest, geliştirilen sistemle ilgili olarak, “Sistem yere sabitlenmiş değil, yani hareket ettirilebilir. Eğer daha kolay hareket ettirebilirsek, -nihai hedef bu- geçici veya sabit operasyon sahalarını savunabilir.” dedi.

(Görsel: Anas Baba/AFP)
İlgili Olarak
İsrail Savunma Bakanlığı ABD Ordusuna Demir Kubbe teslimatını tamamladı
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı