Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter) programı çerçevesinde tasarlanan ve üretilen F-35 uçakları uzun süredir Türkiye’nin gündemini meşgul ediyor.
Türkiye programda hem üretici hem de tedarikçi olarak yer alıyordu. Uzun süre devam eden işbirliği kapsamında Türkiye merkezli üreticiler F-35 uçağının bir çok kritik parçasını üretti ve üretmeye devam ediyor.
Türkiye’nin hava savunma sistemi tedariki ile ilgili çok uzun yıllardır devam eden sürecin ardından Türkiye çeşitli sebepler neticesinde Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini almaya karar vermiş ve sözleşme imzalamıştı. Sistemlerin teslimine ise Temmuz 2019’da başlanmıştı.
Bu noktada en büyük problem NATO üyesi olan Türkiye’nin stratejik Rus silah sistemlerini temin etmesi olmuştur. ABD tarafından Türkiye’nin F-35 uçaklarını S-400 hava savunma sistemleri oldukça teslim alamayacağı açıklanmıştır. Tüm bunlara rağmen son dönemlerde yapılan açıklamalara bakıldığında, Türkiye F-35 uçaklarının üretimine katkı sağlamaya devam etmektedir.
ABD Senatosunda 2021 yılı savunma bütçesinin hazırlanmasına yönelik Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) taslağı hazırlandı. Taslakta, F-35 programında Türkiye’nin üyeliği askıya alındığı için 6 adet Türk F-35A savaş uçağının ABD Hava Kuvvetlerince envantere alınması için yetkilendirilmesi yer alıyor.[K]
Temsilciler Meclisi de kendi NDAA taslağını hazırlayacak ve sonra iki taslak birleştirilerek oluşturulacak metin onay için Başkan’a sunulacak.[K]
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir F-35 programı ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada:
“Geçmişte neler olduğu vs. hakkında herhangi bir soruna sebebiyet vermeyeceğiz. Bugün bile şirketlerimiz tamamıyla kararlılar ve programda çalışıyorlar. Üretim süreçlerine devam ediyorlar ve zamanında teslim için programlarını sürdürüyorlar. Hiçbir şirketimiz bu karar yüzünden işi durdurmayı veya yavaşlatmayı ya da başka bir şey yapmayı tercih etmedi. Tam aksine bizim öncülüğümüzde , ürünleri üretmeye ve teslim etmeye devam ettiler” demişti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar son olarak yaptığı açıklamada, F-35 konusunda olumlu gelişmeler yaşanmazsa Türkiye’nin gerekeni yapacağını belirtti:
Bakan Akar: F-35 konusunda engel koyarsanız gereken ne ise onu yaparız
F-35B motorlarının fiyatı 5 ayda %15 artarak 27.8 milyon dolar oldu

Dış Haberler Editörü