Amerika Birleşik Devletleri’nin İsrail’den tedarik edeceği Iron Dome hava savunma sistemlerinde sona yaklaşıldı
ABD tarafından İsrail’den tedarik edilecek iki batarya Iron Dome hava savunma füze sistemlerinde kullanılacak zırhlı platformlar İsrail’e ulaştı. ABD Ordusu’nun hava ve füze savunma sistemlerindeki modernizasyon ve seyir füzesine karşı savunma kabiliyetini geçici şekilde çözmek için iki batarya Iron Dome Hava Savunma Sistemi bataryasının satın alınmasına yönelik sözleşmenin tamamlandığını duyurmuştu. Birleşik Devletler Ordusu Kongre’ye Ocak 2019’da, İsrail üretimi Iron Dome füze savunma sisteminden satın almak için 373 milyon dolarlık bütçeye onay talep eden 14 sayfalık bir belge göndermişti.
İsrail Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bahse konu hava savunma sistemlerinde kullanılacak Oshkosh tipi zırhlı araçların İsrail’e ulaştığı ifade edildi. İsrail Savunma Bakanlığı açıklamasında, ABD’den gelen ve içinde ‘Oshkosh’ kamyonlarını taşıyan bir Antonov-225 tipi kargo uçağının Ben Gurion havaalanına indiği ifade edildi. Açıklamada bahse konu kamyonların, ABD Ordusu tarafından 2019 yılında İsrail Savunma Bakanlığı ile imzalanan anlaşmayla satın alınan Iron Dome sistemleri için kullanılacağı belirtildi.
ABD Ordusu konuşlandırılmadan önce, iki Iron Dome bataryasının Amerikan topraklarında aşamalı testlerden geçeceğini açıklamıştı. Iron Dome hava savunma füze sistemi bataryalarının Aralık 2020 ve Şubat 2021’de ABD’ye ulaşması planlanıyor.
Iron Dome’da Siber Güvenlik Açıkları Tespit Edilmişti
2020 Mart ayının başlarında konuya ilişkin açıklama yapan ABD Ordusu Vadeli İşlemler Komutanlığı Başkanı General John Michael Murray, “Iron Dome sistemlerinin birlikte çalışabilirlik alanında yaşadığımız sıkıntılardan, ayrıca bazı siber alandaki sıkıntılar ve zorluklara dayanarak hava savunma sistemimize entegre edemeyeceğimize inanıyoruz.” ifadelerini basınla paylaşmıştı.
ABD Savunma Bakanlığı’nın, siber güvenlik açıkları ve tespit edilen diğer sorunlar nedeniyle daha fazla İsrail yapımı hava savunma sistemi satın almayacağı belirtiliyor.
Ek satın alımın iptal edilmesindeki bir diğer temel sorun ise, İsrail’in ABD’ye Iron Dome’un kaynak kodunu vermeyi reddetmesi ve Amerikalıların bu sistemi elindeki mevcut hava savunma sistemlerine entegresini engellemesi olarak ifade ediliyor.

Demir Kubbe Hava Savunma Füze Sistemi
Rafael Advanced Defence System ve İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Demir Kubbe Hava Savunma Füze Sistemi; gelen roketleri, topçu mühimmatlarını ve havan atışlarını tespit etmek, değerlendirmek ve bunlara müdahale etmek üzerine kuruludur. Dünyanın aktif olarak en çok kullanılan füze savunma sistemidir ve 2011’den beri %90’ın üzerindeki başarı oranıyla 1500’den fazla hedefi imha etmiştir.
Sistem; başta gündüz-gece, yoğun siste, yağmurlu havada, toz fırtınalarında olmak üzere tüm hava koşullarında etkilidir. Sistem güncel olarak İsrail’in hava sahasını korumaktadır. Her bataryada bir komuta merkezi, 20 Tamir füzesi ile bir adet EL/M-2084 algılama/izleme radarı ve 3-4 sabit fırlatma rampası bulunmaktadır. Demir Kubbe bataryalarının her biri yaklaşık 60mi² (95 km²)’ye kadar savunma yapabiliyor. Sistem şehirlerin etrafına stratejik olarak yerleştirilmekte ve nüfusun yoğun olduğu bölgelere yönelik tehditleri engellemektedir, ıssız bölgelere yönelen tehditleri ise görmezden gelerek masrafları minimum düzeye indirmektedir.
Iron Dome ilk kez Mart 2011’de İsrail ordusu tarafından operasyonel hale getirildi.

İlgili Olarak
ABD, Iron Dome hava savunma füze sistemlerini 2021’de test edecek
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.