Airbus silahlı C295W versiyonu testlerine ROKETSAN’ın TEBER-82 güdümlü mühimmatı ile devam ediyor
Airbus C295W uçağının, bu tür bir taktik askeri nakliye için oldukça sıra dışı bir yük olarak en az dört adet ROKETSAN ürünü hassas güdümlü bomba taşıdığı görüldü. Araştırmacı Thomas Newdick tarafından da aktarıldığı üzere Avrupalı şirket, silahlı istihbarat, gözetleme ve keşif C295W versiyonu üzerindeki çalışmalarını hızlandırıyor gibi görünüyor. Gerçekleştirilen son testler ise halihazırda kesin siparişler olmasa da potansiyel müşterilerden ciddi bir ilgi olduğunu gösteriyor.
İspanyol fotoğrafçı Santi Blánquez tarafından çekilen söz konusu görüntüler, İspanya’nın Sevilla kentinde konuşlu Airbus’a ait geçici askeri tescilli EC-296 uçağının 4 adet ROKETSAN TEBER-82 (Teber güdüm kiti) ile bir dizi test uçuş gerçekleştirdiğini gösteriyor.
Airbus, Kasım 2017’de Dubai Airshow’da C295W uçağının silahlı versiyonunu tanıttı. İstihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) görevleri için de sunulan silahlı C295’in, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki potansiyel müşterilerin ilgisine yanıt olarak Airbus tarafından geliştirildiği ifade ediliyor. Airbus yetkilileri, özellikle pervaneli hafif taarruz uçaklarının bölgede giderek daha popüler hale gelmesine rağmen, müşterilerin bu dayanıklılığın yanı sıra ISR sensörlerinin de eksik olduğunu düşündüklerini belirtti.
Silahlı versiyon tanıtıldığında Airbus, güdümlü mühimmatlar sağlamak için Roketsan ile işbirliği yapmıştı. Teber güdüm kitli bombaların yanı sıra, seçenekler arasında 16 adede kadar L-UMTAS lazer güdümlü tanksavar füzesi veya 2,75 inç Cirit lazer güdümlü füzeleri de silahlı versiyona entegre edilebiliyor.
Geçmişte, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) silahlı C295 için potansiyel bir müşteri olarak ifade edilmişti. 2017 Dubai Airshow’da BAE ile Airbus arasında 5 adet C295W tedariki için 250 milyon dolarlık bir sözleşme imzalandı. Şimdiye kadar, bu uçakların silahlı bir konfigürasyonda olacağına dair hiçbir resmi açıklama yok ancak en az bir tanesi burnun altında bir ISR sistemi olduğu görüldü. BAE ordusu halihazırda hem L-UMTAS füzesine hem de Cirit lazer güdümlü roketine sahip.
TEBER Güdüm Kiti
TEBER, MK-81 ve MK-82 genel maksat bombalarına vuruş kabiliyetinin artırılması amacıyla entegre edilen bir lazer güdüm kitidir. TEBER, genel maksat bombalarını Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlığı (LAB) kullanarak akıllı bir silah sistemi haline getirir.
MK-81 ve MK-82 genel maksat bombalarının vuruş kabiliyetini arttırmak için ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER Lazer Güdüm Kiti'nin test görüntüleri. pic.twitter.com/rsTVkZcHFQ
— Defence Turk (@Defence_Turk) June 5, 2018
TEBER kuyruk bölümü, hassas güdüm sağlayacak Ataletsel Ölçü Birimi (AÖB) ve Küresel Konumlama Sisteminden (KKS) oluşmakta olup, sahada kullanıcı tarafından çok hızlı bir şekilde bombaya entegre edilebilmektedir. Bomba gövdesi üzerinde bulunan gömlekler, stabilite ve kaldırma kuvveti sağlamasının yanı sıra, terminal güdüm safhasında da yüksek manevra kabiliyeti sağlamaktadır.
TEBER’in modüler tasarımı, ekonomik ve yenilikçi özellikler sağlamaktadır. Bombaların burun kısmına istenildiği zaman takılabilen yarı aktif Lazer Arayıcı Başlık (LAB), silah sistemine hareketli hedefler karşısında hassas vuruş kabiliyeti kazandırmaktadır. Lazer Arayıcı Başlık (LAB) bölümüne ayrıca yaklaşma sensörü ekleme seçeneği de mevcuttur. Ayrıca, kuyruk bölümü entegre edildiği bombaları tanıyabilme özelliği ile lojistik açıdan kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır.
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.