Airbus, Alman Hava Kuvvetleri’ne ait 23 adet A400M nakliye uçağını Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir (DIRCM) sistemiyle donatmak üzere sözleşme imzaladı.
Airbus, Alman tedarik kurumu BAAINBw ile Alman Hava Kuvvetleri Luftwaffe’ye ait 23 adet A400M nakliye uçağını DIRCM sistemleriyle donatmak üzere bir sözleşme imzaladı. Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir (Directed Infrared Counter Measure/DIRCM) sistemi, askeri nakliye uçağını kızılötesi arayıcıları olan füzelerden koruyacaktır. İmzalanan sözleşme kapsamında Airbus, eğitim, servis bültenleri ve araçlar da dahil olmak üzere çeşitli hizmetler de sağlayacaktır.
Airbus Defence and Space’in A400M Programı Başkanı Gerd Weber gelişmeyle ilgili olarak, “Asker, ekipman ve insani yardım malzemelerinin taşınması, havada diğer uçak ve helikopterlerin yakıt ikmali, yaralı personelin tedavisi için uçan hastane görevi görmesi… Airbus A400M, Alman Hava Kuvvetleri’nin yüzü ve iş gücü. Yeni DIRCM sistemi, A400M mürettebatına dünya çapındaki görevleri sırasında daha da fazla koruma sağlayacak ve bu olağanüstü uçağın halihazırda geniş olan uygulama alanını daha da genişletecektir.” ifadelerini kullandı.

Airbus, İsrailli Elbit Systems’ın DIRCM koruma sistemini, Almanya’nın güneyindeki Manching’deki Airbus tesislerinde ve İspanya’nın Getafe ve Seville kentlerinde planlı bakım çalışmaları sırasında toplam 23 uçağa entegre edecek. Söz konusu 23 uçak, kriz bölgelerindeki tıbbi tahliye görevleri de dahil olmak üzere taktik operasyonlarda kullanılmaktadır. Buna karşılık, A400M’nin lojistik versiyonu, askerlerin, ağır zırhlı araçların, helikopterlerin veya özel inşaat ekipmanlarının uzun menzilli nakliyesi gibi standart operasyonlarda da kullanılmaktadır.
Airbus tarafından yapılan basın duyurusuna göre şu anda İspanya’nın Seville kentinde, Alman Hava Kuvvetleri’ne ait bir A400M uçağında DIRCM sistemi test ediliyor. Bu bağlamda sertifikasyonun 2025 yazında tamamlanması ve 23 adet A400M uçağına 2032 yılına kadar kurulumu yapılması planlanıyor.
DIRCM nasıl çalışır?
DIRCM, hava aracına karşı ateşlenen ve kızılötesi (Infrared/IR) başlığa sahip olan füzenin takip yeteneğini bozmak için geliştirilmiştir. Sistem bunu başarmak için lazer kullanmaktadır. DIRCM sistemleri, öncelikle hedef alınan uçağın düşman füzesinin arayıcısında ürettiği sinyali karıştırmayı, daha sonra da bunun yerine lazerin gönderdiği özel olarak modüle edilmiş bir sinyali kullanarak füzeyi saptırmayı amaçlamaktadır. Sistem çalışma basamakları ise şu şekilde özetlenebilir:
1. Gelen füzeler tespit ve takip edilir. Tehdit bildirimleri ayrı bir Füze Uyarı Sistemi (Missile Warning System/MWS) tarafından sağlanır. Bu tehdit bildirimi, gelen füzenin doğru konumunu sağlar.
2. Tehdit tespit ve takip edildikten sonra DIRCM, görüş alanını olası hedefe doğru yönlendirir.
3. Görüş alanı istenen pozisyona gelince DIRCM, MWS tarafından belirlenen hedefi bulmak ve izlemeye başlamak için görüş alanını taramaya başlar.
4. Hedef tespit edilip doğrulandığında DIRCM, lazeri aktif hale getirerek ve hedefin hassas takibini sürdürerek karıştırma işlemine başlar. Bu bağlamda gelen füzenin IR arayıcısını şaşırtmak için arayıcı başlığa göre ayarlanan lazer kullanılmaktadır.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.