Alman Ordusu’nun Tiger helikopteri için 418,8 milyon euro değerinde 680 adetlik PARS 3 LR füze alımı çok ağır eleştiri altında
Alman yayın kuruluşu Capital’a göre Alman Ordusu envantere kattığı PARS 3 LR füzeleri yüzünden çok ağır eleştirilere maruz kaldı. Capital’de yayımlanan bildirgeye göre füzenin teknik olarak eski bir sistem olması ve isabet oranı düşük olmasının eleştirilerin temel nedeni olduğu vurgulanıyor. Alman sayıştayının açık önerisi füzelerin hurdaya çıkarılması yönünde.
Capital’ın güvenilir rapor olarak nitelendirdiği bildirge, en başta Savunma Bakanlığını ve sonra da ilgili ordu üyelerini sorumlu tutuyor ve çok ağır eleştiriyor. Daha 2006 yılında füzelerin kesin alımının meclisce (Bundestag) kararlaştırılmasından önce Sayıştay’ın özellikle de füzenin geliştirme sırasındaki sıkıntılar nedeniyle uyarılar yaptığı ve de piyasada var olan (kanıtlanmış) ve daha uygun olan, örneğin Hellfire 2 gibi, füzelerin alımının daha doğru olacağı fikrini beyan ettiğinin altını çiziyor. Bu uyarıları gözardı etmek bir yana, ordunun bu gibi alım süreçlerinde seri üretim aşamasını onamadan geçerli olan tüzükçe yapması gereken sınama/kullanış atışlarına da hiç gerek duymayıp sanayinin, bu durumda füzeleri üreten Diehl ile MBDA şirketlerinin vermiş olduğu daha az güvenilir verim verilerine/kanıtlarına güvenmekle yetindiği ifadeleri ile de devam ediyor. Bu kısımsa özellikle en göze batan ve en şaşırtıcı olandır.
Test atışlarında %16 isabet oranı
Haberin devamında füze hakkında 2014 yılında öngörülmüş deneme atışlarının pek çok kez ertelendiği, buna neden olarak seri üretimde yaşanan çok ağır nitelik kusurları yanında atışları yapacak yeterli helikopter sayısının da bulunmayışı ifade ediliyor. Tüm bu sürecin sonucu olarak üretici firma seri üretim çıkışlı ilk füzeleri 2015 yılı sonunda, öngörülen zamandan tam beş yıl sonra teslim edebilmişti. Anlaşma iptali ise ordu açıklamasına göre mümkün olmamış buna gerekçe olarak kendilerinin anlaşma iptali dahil bir son teslim tarihini vaktinde koymadıkları gösteriliyor. Füzenin harekât-yetkin olmasına yönelik test atışları ise 2018 yılında ancak yapılmış olup Sayıştay’a göre bu tarihe dek siparişi verilen 680 adet füzenin yarısından çoğu çoktan teslim edilmişti. Yeni Meksiko White Sands Füze Alanı’nda, sıcak iklimde değişik görev koşullarına göre test edilen füze, Sayıştay denetçilerinin ordu içi sınama atış belgelemesine dayanan ifadelerine göre yüksek sayıda hatalı atış vermiş. Pek çok füze atışı ardından belirlenmiş hedef sonradan imha edilmiş ve herhangi bir yeni hedef seçilmiş. Bunun bir sonucu olarak isabet oranı toplamda yalnızca %16 olarak kalmış ve Pars 3 LR füzesi denenmiş 12 ayrı görev şeklinde yalnızca birinin isterlerini yerine getirebilmiş.
Haberde bildirilen bir diğer çok önemli ve çarpıcı ayrıntı da, füzenin niteliği dışında helikopter yeterliliği konusunda sıkıntıların ortaya çıktığıdır. Örneğin amaçlığın (visor) düşük çözünürlüğü ve füzelerin çok yavaş ateşlemesi gibi. Yapımcının seçenek olarak sunduğu çoklu füze atış özelliği de sınama atışlarında mümkün olmamış. Tüm bu nedenlerden Sayıştay denemelerin ve tümden çalışmanın sürmesinde herhangi hedef-amaçlı bir unsur görmemekte. Belirli ve belirgin isabet olasılıklarına mümkün gözüyle bakılmıyor. Bu çok önemli eksik nedeniyle Tiger helikopteride Capital’a göre Sayıştay’ın bu bildirgesi ile sorgulanacak hâle düşmüş durumda. Alman Ordusu’nun kara unsurları harbinde ciddi bir yetmelik açığı öngörülür vaziyette. Sayıştay bu yüzden helikopterlerin hem güncel hem de sürdürülebilirliği için Bakanlığı ”doğru” hareket etmeye çağırıyor.
Kaynak ve Çekim: Capital.
Savunma sanayii takipçisi. Zırhlılara büyük ilgi duyar.