CNN Türk’te Akıl Çemberi programında konuşan T.C. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Altay ana muharebe tankının güç grubuna yönelik de açıklamalarda bulundu.
İsmail Demir geliştirme sürecinde karar verilen güç grubunun seri üretim sürecine gelindiğinde tedarik edilemediği için sürecin aksadığını anlattı. Paralel olarak devam eden alternatif getirme sürecinde milli ve yerli güç grubunda önemli ilerlemeler sağlandı. İsmail Demir, Altay AMT için geliştirilen 1500 bg motor test sürecinden geçerken geliştirilen transmisyon ise motora entegre edilmeye hazır olduğunu açıkladı. Demir, güç grubu hazır olduğu zaman 18 aydan kısa sürede tankı üretilip teslim edileceğini belirtti. Demir ayrıca Kore ile yapılan görüşmelere atıf yaparak imzalar atıldıktan sonra güç grubu ile seri üretim sürecinin başlayabileceğini belirtti.
Geçmiş dönemlerde Altay tankı seri üretim projesindeki ana yüklenici BMC’nin Altay tankının güç paketi üzerinde çalışmak üzere iki Koreli şirketle anlaşmaya vardığı ifade edilmişti. T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından açıklandığı üzere Altay Tankı motoru tedarikine ilişkin niyet beyanı Koreli muhataplarca imzalanmıştı. Demir açıklamasında güç grubunda alternatif ülkelerden birinin Kore Cumhuriyeti olduğunu belirterek salgın nedeniyle süreçte ciddi bir yavaşlama olduğunu hatırlattı. Kore’deki yasal sürecin tamamlanmasının ardından imzaların atılması bekleniyor. Demir, 2022 yılı Şubat ayı içinde Ankara’da Koreli muhataplarla yüz yüze görüşme planlandığını da açıkladı.
BMC’den üst düzey bir yetkili, şirketin Altay’ın motor ve şanzıman mekanizmasını tedarik etmek için Doosan ve S&T Dynamics ile anlaşma imzaladığını söylemişti. Yetkili, “Bu anlaşmalar, şirketlerimiz ve ülkelerimiz arasındaki stratejik bir anlayışın sonucudur” demişti.
Güney Kore K2 Black Panther tankını yerel güç paketi geliştirene kadar ilk olarak Alman MTU firmasının motoru ve RENK firmasının transmisyonu ile üretime başlamıştı. Ancak geliştirme çalışmalarından yerel motor ve transmisyonun yeterli performansı (ömür ve dayanıklılık) vermemesi nedeni ile güç paketi ile ilgili regülasyonlar gevşetilmişti. Daha sonra yerel motorun K2 Black Panther tankında kullanılmasının önü açıldı. Ancak transmisyon için Alman RENK firması tedarikçi olarak kullanılmaya devam ediyor.
Altay tankının üretimi ile ilgili takvimin sıkışması (çok büyük oranda gecikmesi) nedeniyle Türkiye’nin de isterileri gevşetmiş olması olası bir senaryo olarak önümüze çıkıyor. Altay tankı geliştirme projesinde mobilite testlerinde 10 bin km test gerçekleştirilmişti. Toplamda ise 26 bin km’lik test icra edilmişti. Dolayısı ile yeni güç paketi ile gerçekleştirilecek testler de uzun bir süre alabilir.
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.