Yusuf Emir Işık
Su ürünleri teknolojileri ve robotik faaliyetler alanında uzmanlaşan Anadolu Robotik, yeni geliştirdiği İnsansız Su Altı Aracı ARGON-600’ü tanıttı. Su Altındaki araştırma ve keşif faaliyetleri için kullanılan ARGON serisi İnsansız Su altı Araçları, etkileyici çalışma performansına sahip. Mekanik, elektronik ve yazılım bileşenlerinin tasarım ve imalatında kullanılan sonlu elemanlar metotları, robotik yazılım, haberleşme sistemleri, elektronik kart tasarımı gibi multidisipliner mühendislik alanlarında deneyimli bir ekibe sahip olan Anadolu Robotik, bahse konu aracın kontrol istasyonunu da yine yerli olarak geliştirmekte. Su Altı operasyonlarının karmaşıklığını, maliyetini ve riskini önemli ölçüde azaltmayı hedefleyen Anadolu Robotik, ARGON 600’ü karşılaşılan zorlukları ve insan hayatını tehlikeye atabilecek unsurları minimize etmek üzere tasarlamış.
Sualtı operasyonlarının geniş ve karmaşık spektrumunda aktif olarak görev alabilen ARGON 600 çeşitli rollerde görev yapabilecek. Örnek faaliyet alanlarından bazıları; arama ve kurtarma operasyonları, balık çiftliklerinin temizlik ve kontrol faaliyetleri, sualtı boru ve kablo döşeme, denetim, sualtı inşaatı ve sualtında bakım/onarım olarak karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra, sualtı örnek toplama, çevresel araştırmalar ve belgesel çekimleri gibi alanlarda da otonom veya manuel operasyonlar gerçekleştirebilen ARGON 600, hidroelektrik ve nükleer enerji santralleri, baraj kapakları ve su setleri gibi kritik altyapıların periyodik incelemelerini güvenli, etkili ve ekonomik bir şekilde yapabilecek şekilde tasarlanmış. Bu bağlamda araç, su altı haritalama ve doğrulama hizmetlerinde de kullanılabilmektedir. Bu sayede deniz tabanının detaylı ve doğru bir görüntüsü elde edilebilmektedir. Kısaca ARGON 600 çeşitli faaliyetlerde değerli bir yardımcı olabilecek potansiyele sahip.
Anadolu Robotik, ARGON 600 İnsansız Su Altı Aracını Tanıttı çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 16′ncı sayısında.
Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
ARGON 600’ün kabiliyetlerine teknik olarak baktığımızda ise sahip olduğu çift kameralı true color teknolojisiyle yüksek kaliteli görüntü sunarak su altında ayrıntılı ve canlı görüntüler elde edilmesini sağlamakta. Ayrıca 180° görüş açısına sahip kamera ile aracın etrafında olan biten her şey yüksek kaliteli olarak kaydedilebilmekte. Kamera görüntüsünün alınamadığı bulanık çamurlu sularda Sonar özelliği sayesinde su altındaki çevreyi haritalayabilen ARGON 600 aracı bu sayede nesneleri tespit edebilmekte. Çok ışınlı görüntüleme sonarı kullanıcının gereksinimlerine bağlı olarak düşük ve yüksek frekans arasında geçiş yapma yeteneği ile iki çalışma frekansı sunmakta. Bu bağlamda 720 kHz düşük frekans ayarı, uzun mesafede (120 metre) hedef belirleme ve engellerden kaçınma için tasarlanmış. 1200 kHz yüksek frekans ayarı ise yakın mesafeden (50 metre) inceleme için ideal olan son derece ayrıntılı çok ışınlı görüntüler sunmakta. USBL özelliği ile sualtında hassas konum belirleme imkanı sağlayarak hedeflere doğru seyahat edebilen ve konumunu izleyebilen araç, DVL özelliği sayesinde stabil hareketi ve pozisyon korumasını sağlamakta.
8 adet itici sisteme sahip olan insansız su altı aracı, tüm yönlerde ve eksensel olarak 360 derece hareket edebilme özgürlüğüne sahip. Bahse konu bu itici sistemler, cihazın hızını ve yönünü bağımsız olarak kontrol edebilmekte. Bu sayede daha etkili görevler gerçekleştirilebilmekte. Bunlara ek olarak çeşitli sektörlerin özel uygulamalarına yönelik olarak özelleştirilebilen çok eksenli manipülatörü ile nesneleri kavrayabilen araç, sualtındaki nesneleri taşıyabilmekte ve manipüle edebilmektedir. Sekiz farklı bağlantı noktası ile aynı anda farklı araçları taşıma ve kullanabilme (numune toplama, robot kollar, multibeam sonar, altimetre, sualtı konumlandırma, pozisyon koruma) yeteneğine sahip olan ARGON 600, bu sayede yüksek operasyon verimliliği elde etmektedir.

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı